– Vi kan ikke stemme – men vi kan strejke
– Vi kan ikke stemme – men vi kan strejke
Danske børn og unge strejker for klimaet 1. februar.
1. februar arrangeres en national klimastrejke i Danmark. Elever fra ti danske byer strejker for at ændre deres klimavrede og -frustration til klimahandling.
Ifølge IPCC (FN's klimapanel) er der kun 12 år tilbage til at begrænse klimakrisen. Alligevel udviser politikerne igen og igen manglende handlekraft på klimaområdet.
Nye meningsmålinger viser, at klimasagen er vigtigere for danskerne end nogensinde før til årets folketingsvalg, men dem der vil mærke mest til klimaforandringerne – de helt unge – har ingen stemmeret. Derfor kræver de nu at få deres stemmer hørt ved at klimastrejke fra skolen.
For, som Greta Thunberg siger: Hvorfor gå i skole og læse til fremtiden, når ingen alligevel prøver at redde den fremtid? Op til det svenske folketingsvalg sidste efterår strejkede 15-årige Greta Thunberg fra skolen i flere uger i protest mod den manglende politiske vilje til at tage klimaet alvorligt. Hun er hurtigt blevet et klimaikon for den opvoksende generation – og hun bliver ved med at strejke hver fredag.
Hendes oprør har spredt sig vidt og bredt, og der arrangeres nu klimastrejke verden over, fra Tyrkiet til Tyskland til Tanzania.
I Danmark strejkes 1. februar – indtil videre er der planlagt klimastrejke i København, Aarhus, Aalborg, Odense, Viborg, Sønderborg, Roskilde, Ribe, Vejle, Svendborg – og Thorshavn på Færøerne.
Elever, studerende og andre bekymrede borgere samles foran Christiansborg og rådhuse rundt om i landet for at markere, at al politik er klimapolitik – og de kræver, at politikerne tager klimakrisen seriøst.
Til seneste klimastrejke strejkede omkring 700 elever fra hele Danmark, og arrangørerne forventer, at deltagelsen vil være endnu større denne gang.
>> HVOR OG HVORNÅR – SE HER