Augustoprøret 1943 - samarbejde eller modstand?
Augustoprøret 1943 - samarbejde eller modstand?
Sommerudstilling i Historiens Hus i Odense, hvor det hele begyndte: Danskerne sagde stop og gjorde oprør.
Danskerne sagde stop, gjorde oprør. Og det hele begyndte i Odense. Det er i år 70 år siden, at odenseanerne gik på gaden for at protestere mod tyskernes brutale fremfærd i byens gader. Det blev starten på det, der siden er blevet døbt Augustoprøret, og som ændrede den danske besættelseshistorie.
Strejken fik landsdækkende betydning, og repræsentanter fra regeringen og besættelsesmagten forsøgte af bringe urolighederne til ophør. Det lykkedes også i sidste ende, men først efter fem dages generalstrejke og indrømmelser fra tysk side.
I sidste ende førte begivenhederne i Odense og i andre større byer til, at besættelsesmagten den 29. august reelt afsatte den danske regering samt afvæbnede landets hær og flåde og indførte undtagelsestilstand i Danmark. Dermed var den hidtidige besættelsespolitik kendt som samarbejdspolitikken bragt til ophør. I modstandsbevægelsens optik var der nu "rene linjer": Fremover kæmpede man kun imod den tyske besættelsesmagt.
Historiens Hus markerer årsdagen for denne skelsættende begivenhed i nyere dansk historie med en sommerudstilling, som kan ses til den 12. september.
Åbningstider i Historiens Hus, Klosterbakken 2: mandag-onsdag klokken 10-16, torsdag klokken 10-19 og fredag klokken 10-12.
Der kan bestilles rundvisninger for grupper på e-mail: historienshus@odense.dk eller telefon: 65 51 10 34