Fødselsdagskoncert: Det begynder med hinanden
Fødselsdagskoncert: Det begynder med hinanden
Arne Würgler med flere inviterer til koncert i Arbejdermuseets festsal den 30. oktober.
Det vi kæmper for – er det vi kæmper med.
Dette smukke budskab vil tirsdag den 30. oktober klokken 20 blive til virkelighed og fejret ved en koncert i Arbejdermuseets smukke gamle festsal, Rømersgade 22 i København. Overskriften for koncerten er: Det begynder med hinanden.
"Vi er selv historie", sagde PH engang. Ja, og der er altid en lille og en stor historie.
Min lille historie begynder for 75 år siden, den 30. oktober 1943. Den store historie er krigen. Danmark er besat af en fremmed magt. Men netop dette år begynder også modstanden og ønsket om frihed at bryde frem i vores land og give håb. En både politisk og kulturel modstandskamp ser dagen lys i Danmark, mens jeg vokser op.
Til koncerten har jeg inviteret nogle kunstnere. Sammen vil vi med sange og tekster fortælle om modstanden og dens historie: Som den foldede sig ud fra 1943 til i dag, og som den blev oplevet af mig og mange omkring mig.
Allerede i skoletiden voksede modstanden inden i mig. Næret af usikkerhed, frygt og manglende selvværd. Mødet med datidens sorte skole blev for mig og mange af mine skolekammerater et voldsomt og mørkt minde, som vi har båret med os lige siden dengang.
Jeg tror, dette mørke minde skabte forudsætning og grobund for det senere ungdomsoprør, der nu fejrer sit 50-års jubilæum. Senere kom kvindernes egen kamp og modstanden imod Vietnamkrig, EF, borgerskab, voksende ulighed og så videre. En fælles modstandens historie, vi kender så godt, og som mange i min generation har stærke og klare minder om.
Modstanden har sin egen bevidsthed, sit oprør, sin vrede og sin indignation. Men den har også sin egen kultur og historie med og om identitet, selvværd og glæde. Det sidste kom jeg til at blive en del af på godt og ondt med musik, der spænder fra jazz til rock og til et utal af sange med danske ord.
Jeg blev Røde Wilfred, kendt fra Christiansborgs slotsplads og utallige demonstrationer mod og med, hvad der sker og rør sig i vores fælles verden. Udelukket fra DR og hånet af datidens højrepolitikere. Jeg blev også en slags talsmand for mine kollegaer i musikverden. For mig og mange i min generation kom det til at handle om at tage stilling og finde et nødvendigt og relevant udtryk. Et udtryk, som kunne bevæge og meget gerne gøre verden til et bedre sted at være for de mange.
Med på Arbejdermuseets smukke og historiske scene har jeg inviteret kunstnere, som jeg har arbejdet med i de senere år: Banjodronningen Sine Bach Rüttel, guitarlegenden og veteranen Nils Tuxen og mine to herboende cubanske venner bassisten Yasser Pino og trommeslageren Yohan Roman. Samt som special gæst, skuespilleren og sangeren Mette Machmann, kendt for sine præcise og smukke fortolkninger af Trilles sange.
På scenen vil vi fejre oprørets og modstandens sange igennem min tid.
Billetpris: 175 kroner hos: a.wurgler@icloud.com
For mig blev bl.a. Poul Henningsen, Bert Brecht, Tove Ditlevsen stjerner, inden jeg, sammen bl.a. med Benny Holst og Jesper Jensen i fællesskabet Agitpop, selv kom på banen.
Sammen med teaterinstruktøren Jakob Oschlag, som jeg har arbejdet sammen med siden forestillingen på Fiolteatret "HUSKER DU HVOR SKOLETID" (1971), har vi hermed glæden af at kunne præsentere et helt unikt program med sange fra engang og til i dag:
DET VI KÆMPER FOR, ER DET VI KÆMPER MED.
Kærlig hilsen
Jakob Oschlag og Arne Würgler