15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hør om alternativer til krig og vold

Fredsbevægelse

Hør om alternativer til krig og vold

Hør om alternativerne til Danmarks krigspolitik på offentligt møde den 29. marts på Rønde Højskole.

FOTO: Sameer Al-Doumy/AFP/Scanpix
1 af 1
29 mar 2016

Folketinget skal i de første dage i april beslutte, om Danmark skal sende kampfly og specialtropper til krigen i Syrien, angiveligt for at stoppe islamisk terror og hindre yderligere flygtningestrømme mod Europa.

Spørgsmålet er imidlertid, om den førte politik i Mellemøsten og Nordafrika faktisk vil føre til mindre terror, stabilisering og fred i landene og færre flygtninge på vej eller til det stik modsatte.

Det er afsættet for et offentligt møde på Rønde Højskole, Skolevej 2 i Rønde‎, tirsdag 29. marts klokken 19, om fredelig konfliktløsning og ikke-militær dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

Med udgangspunkt i tidligere og igangværende voldelige konflikter og krige i verden fokuserer mødet på, hvordan man kan forebygge volden, og hvordan man kan afslutte voldelige konflikter og krige uden at lægge kimen til nye.

Ny lærebog

Hør oplæg af Jørn Boye Nielsen og Isabel Bramsen – to af forfatterne bag Danmarks første og spritnye lærebog om international konfliktløsning, som påviser alternativer til den førte politik. 

Bogen ”International konfliktløsning” er skrevet af Jørn Boye Nielsen, formand for bestyrelsen i NGO-fredstænketanken Rådet for International Konfliktløsning (RIKO), professor Vibeke Vindeløv samt Isabel Bramsen, som er ph.d.-studerende i Centre for Resolution of International Conflicts, CRIC, Københavns Universitet, og i øvrigt formand for RIKO.

– Konflikter er uundgåelige, og vold altid en mulighed, siger en af initiativtagerne, Hasse Schneidermann fra den lokale fredsgruppe Djursfred.

– Derfor er evnen og viljen til fredelig konfliktløsning en vigtig kompetence. Danmark har i de seneste år fået mange erfaringer med krigsførelse, men åbenlyst mistet tidligere tiders ry og kompetence som fredselskende land, mistet evnen til fredelig og ikke-militær konfliktløsning, som ellers har været en dansk og nordisk tradition.

Dag om fred

Det offentlige møde er sidste del af en hel dag om fred. Forud for det offentlige møde har de to oplægsholdere sammen med lærere og elever på højskolen arbejdet sammen for at finde ud af, om man kan bruge erfaringer med fredelig konfliktløsning i dagligdagen som inspiration til forståelsen af politiske og internationale konflikter. 

Fredsdagen og mødet arrangeres af: Rønde Højskole, SFOF (Socialistisk Folkeoplysnings Forbund) Djursland, SF Djursland, Enhedslisten Djursland, Djursfred, og LO Djursland.