25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kommunal whistleblower forfølges af Frederiksberg Kommune

Demonstration

Kommunal whistleblower forfølges af Frederiksberg Kommune

Jobcentrets Ofre og Næstehjælperne står bag demo 5. april ved Frederiksberg Rådhus. Når kommunerne ikke vil holde med borgerne, så må borgerne holde med hinanden.

Annemarie Helger og konferencie Tanja Zabell synger med på Jobcentrets Ofres slagsang.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1
05 apr 2018

Foreningerne Jobcentrets Ofre og Næstehjælperne afholder demonstration torsdag den 5. april klokken 16-18 ved Frederiksberg Rådhus til fordel for whistleblower Biten Vivi Jensen, der har afsløret en række dybt kritisable forhold i Frederiksberg Kommunes socialforvaltning samt givet en skarp og offentlig kritik af kommunens sagsbehandling.

"I de sociale modstandsbevægelser betragter vi klart forløbet som kommunal chikane rettet mod en ærlig og samvittighedsfuld medarbejder, der har haft borgerne frem for budgetterne på sinde," skriver arrangørerne, "med det formål at bringe kritikken til ophør og – hvem ved – måske sende et signal tl andre medarbejdere, der også synes, at noget er galt."

"Biten har uselvisk kæmpet borgernes sag hele vejen igennem, og hun har endog fungeret som bisidder og partsrepræsentant både på Frederiksberg og i en række pressemæssigt højproflerede sager i København, hvor hun bogstaveligt talt har reddet en række meget syge borgere fra yderligere formålsløse og torturlignende arbejdsprøvnings- og ressourceforløb," skriver arrangørerne og påpeger:

Det kan ikke passe: At offentligt ansatte i stadigt stigende grad får mundkurv på; at kritik af et sygt system skal medføre personlig ruin; at kommunerne på denne måde søger at agere både jury, dommer og bøddel over for mennesker, der er dem i vejen.

"Hvorfor vil Frederiksberg Kommune ikke politianmelde? Hvorfor ønsker man ikke en uvildig juridisk undersøgelse? Derfor har vi arrangeret demonstrationen. For at vise alle, at når kommunerne ikke vil holde med borgerne, så må borgerne holde med hinanden."

Arrangørerne skriver videre om baggrunden:

I sin tid – først som visitator, senere håndplukket sundhedsfaglig medarbejder ved Frederiksberg Kommunes rehabiliteringsteam – så Biten Vivi Jensen ting, som ikke bør forekomme i en kommune:

Borgere bliver bevidst uretmæssigt parkeret på kontanthjælpslignende ydelser i årevis uden at få deres sag afklaret. Borgere bliver groft omsorgssvigtet. Opfordringer til "sløret" sagsbehandling – den kommunale mørkelygte. Ansatte instrueret om, at det er "i orden, hvis de gamle får mere ondt". Ansatte påbudt psykologkonsultaton, så de kunne håndtere en mere hård linje over for borgerne. Faglige protester fra personalet affejes af ledere.

Biten gjorde konstant indsigelser, og da chikanerier og forsøg på at banke hende på plads ikke virkede, har kommunen siden både fyret hende og politanmeldt hende for brud på tavshedspligten. Som et direkte personligt slag har man samtidig frakendt hende de sygedagpenge, hun har modtaget i den efterfølgende periode, hvor hun var helt knust af både mobning, eferfølgende fyring, familiedødsfald, politransagning efter anklage fra kommunen og en række andre traumatiske personlige oplevelser.

Kommunen påstår, at Biten har begået socialt bedrageri for cirka 90.000 kroner, men vil ikke melde bedrageriet til politiet – hvilket regeringen ellers opfordrer kommunerne til.

Til gengæld har man, efter at Biten omtalte en række pinlige sager i Dagbladet Information, anmeldt hende for brud på tavshedspligten, hvilket blandt andet har medført politransagning i Bitens hjem. Politiet har allerede afgjort, at hun intet strafbart har sagt i artiklen, men ved ransagningen fandt de en række sager fra kommunen, som Biten påtænkte at lække til pressen, fordi de påviste direkte utilstedelig og ulovlig sagsbehandling i Frederiksberg Kommune.