01 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kvindekampdag i København, Aarhus...

Kvindernes internationale kampdag

Kvindekampdag i København, Aarhus...

Den 8. marts er det Kvindernes Internationale Kampdag. Arbejderen giver et par bud på, hvad du kan deltage i af arrangementer.

FOTO: Arbejdermuseet, Kvindemuseet Aarhus, Kvinfo
1 af 1
08 mar 2017

Fra midt i 1970'erne er Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts blevet markeret i Danmark hvert år. Det sker for at sætte fokus på kvinders stilling i verden.

Her er Arbejderens anbefalinger til kvindedagen i København og Aarhus.

100-året for den russiske revolution

Arbejdermuseet i København markerer 100-året for den russiske revolution ved at skyde kampdagen i gang allerede klokken 8:30 med et inspirerende oplæg om russeren Alexandra Kollontaj (1872-1952).

"Alexandra Kollontaj har desuden en forbindelse til både Danmark og til 8. marts, idet hun var i eksil i Skandinavien op til revolutionen og fra 1924 sovjetisk ambassadør, først i Norge og senere i Sverige. Desuden var hun med i 1910, da det ved den Anden Internationales socialistiske kvindekonference – som i øvrigt blev afholdt på Jagtvej 69, det senere Ungdomshus – blev besluttet at indføre Kvindernes Internationale Kampdag", skriver Arbejdermuseet.

Demo, fest og foredrag

I København opfordrer Demos feminister og andet godtfolk til at gå på gaden og fejre Kvindernes Internationale Kampdag.

Demonstrationen bliver afholdt ved Frederiksholms Kanal 27 under parolen: "Feminister på gaden – med musik, larm og protester mod ubertilhængere, rige snyltere, nationalister og fedterøve". Det er klokken 15:30 til 16:15.

Dramafrontens, et netværk af professionelle teaterfolk, opfører teaterstykker i København under den samlede hat "Drama Queens". Kampdagen bliver fejret ved at opføre otte nye stykker kort dramatik – alle skrevet, instrueret og spillet af kvinder. Stykkerne opføres som en vandreforestilling i Københavns centrum og finder sted i samarbejde med Arbejdermuseet i Rømersgade.

De energiske vil kunne afslutte 8. marts med fest og afterparty på Vega på Vesterbro i København fra klokken 19. Arrangementet er iværksat af KVINFO – Danmarks videns- og udviklingscenter for køn, ligestilling og mangfoldighed.

Her kan man blandt andet opleve Katinka, den eksperimenterende og poetiske samgerinde, samt Barbara Moleko, som har sat sit præg på hitlisterne de sidste par år, og den satiriske sangskriver Karina Willumsen.

>> ARBEJDERMUSEET I KØBENHAVN

>> KVINFO I KØBENHAVN 

>> 8. MARTS HOS 3F KØBENHAVN

>> 8. MARTS HOS FOA

>> DEMO: FORBYD SEXKØB NU

>> ENHEDSLISTEN I VERDENSKULTURCENTRET

>> MORGENARRANGEMENT CAFE MELLEMRUMMET

Ligestillingsoptog

8. marts bliver ligeledes markeret på Kvindemuseet i Aarhus:

Klokken 11 i cafeen kan man høre Astrid Elkjær Sørensen fortælle om rødstrømper og kvindefrigørelse.

Klokken 12 til 14 arrangerer Kvindemuseet demo-workshop som forberedelse til et moderne ligestillingsoptog gennem byen.

Klokken 16 er alle velkomne til optoget, som markerer modstand mod den globale opblomstring af sexisme, racisme, xenofobi, homofobi, transfobi, nationalisme og diskrimination. Ruten er fra Domkirkepladsen ved Kvindemuseet ad strøget til rådhuset og retur ad Frederiksgade og Store Torv.

Inden da, klokken 15, er der koncert med Mathilde Falch.

Til Kvindemuseets aftenevent er der kun adgang for kvinder. Klokken 17 sættes fokus på kravet om 30 timers arbejdsuge. Klokken 18 er der middag, (150 kroner). Klokken 19:30 filmvisning: "Vejen er lang – Kvindebevægelsens historie" (Mette Knudsen, 2016). Læs resten af programmet på hjemmesiden.

>> KVINDEMUSEET I AARHUS 

>> DEN GAMLE BY I AARHUS

>> 8. MARTS HOS 3F FREDERIKSBORG I HILLERØD