Lige børn leger bedst
Lige børn leger bedst
Aarhus Kommunes Integrationsråd og LO Århus markerer FN's internationale antiracismedag.
Der er al mulig grund til, at vi i Aarhus fortsat samles i fælles indsats for mangfoldighed - mod racisme. Det mener Aarhus Kommunes Integrationsråd og LO Århus, som for tredje år i træk har taget initiativ til at markere FN's internationale antiracismedag. I år er der fokus på børn og unge.
”Lige børn leger bedst” er overskriften på et åbent dagsarrangement i rådhushallen den 21. marts fra klokken 10.
Her vil alle tænkelige etniske interesseorganisationer, foreninger og virksomheder præsentere sig. Der er boder, hvor foreningerne udstiller og fortæller om deres aktiviteter, og fra en scene kan foreningerne optræde på skift med musik og dans. På dagen bliver der også serveret forfriskninger og smagsprøver på etniske specialiteter.
Fra klokken 16 - 18 vil et panel med repræsentanter fra Aarhus Kommune, Aarhus Lærerforening og Foreningen af skolebestyrelser i Aarhus debattere: ”Hvordan leger lige børn bedst?” Gro Hellesdatter Jacobsen, som netop har skrevet ph.d.-afhandling om inklusion af skolebørn, holder et oplæg.
En tegnekonkurrence blandt børn og unge i skolerne i Aarhus Kommune over temaet ”Lige børn leger bedst” er sat i gang. Tegningerne udstilles på rådhuset, og et dommerpanel kårer de tre bedste. Præmierne er en tur for klassen i Tivoli Friheden eller en biograftur i Biocity eller en rundvisning på kunstmuseet ARoS. Præmierne overrækkes i løbet af arrangementet i rådhushallen.
Film og teater
I biografen Øst for Paradis, Paradisgade 7-9, er der på dagen gratis filmforevisninger for børn og unge over 11 år. Klokken 10 vises filmen ”Omfavn mig Måne” om en tyrkisk drengs opvækst i Tyrkiet og Danmark. Efter filmen svarer politikeren Hüseyin Arac på spørgsmål.
Klokken 12 vises filmen ”Drengen med det skjulte kamera” om to drenges forskellige skæbner i Sydafrika. Journalist Tania Stenbæk Bloem svarer på spørgsmål efter filmen.
I Domkirken klokken 12.45 er der en tolerancegudstjeneste ved sognepræst Sabine Bech-Hansen.
Aarhus Teater opfører i samarbejde med det turnerende teater Opgang2 ungdomsforestillingen "Uro - en forestilling om magt og afmagt", som stiller skarpt på det til tider eksplosive krydsfelt mellem voksne og unge. Den undersøger og indfanger oplevelser, tanker, sejre og nederlag fra mødet mellem unge og voksne i hverdagssituationer, hvor der er noget på spil. Den havde premiere 15. marts og opføres 21., 22. og 23. marts klokken 19:30. Herefter skal Opgang2 på turne rundt i landet med forestillingen.
FN's antiracismedag
FN valgte datoen 21. marts som international antiracismedag, da Generalforsamlingen i 1966 vedtog Resolution nummer 2142 om "Eliminering af alle former for racediskrimination".
Den konkrete baggrund var "Sharpeville-massakren" i Sydafrika. Den 21. marts 1960 åbnede sydafrikansk politi ild mod fredelige demonstranter i Sharpeville ved Johannesburg, 69 mennesker blev dræbt af politiet. Massakren blev et symbol på apartheidstyrets overgreb mod det sorte befolkningsflertal.
Den 21. marts blev på initiativ af integrationsrådet og LO første gang markeret i Aarhus i 2011 med et arrangement om "integration på arbejdspladsen". I 2012 var temaet "mangfoldighed".