Mød Fernando Arrabal
Mød Fernando Arrabal
Den verdensberømte, 83-årige spanske forfatter, dramatiker og filminstruktør gæster København. Christianias Kulturforening står for et arrangement i Skuespilhuset og et i Byens Lys.
Den verdensberømte, 83-årige spanske forfatter, dramatiker og filminstruktør Fernando Arrabal gæster København.
Arrangementet er en del af en festival med film og optræden i forbindelse med oprettelsen af den europæiske afdeling af Université Foulosophie på Christiania. Université Foulosophie er en non-profit organisation, hvis mission er at fejre og sprede involverende humor, kreativ galskab og skør visdom. Organisationen har hjemme i Montreal, Canada.
Hvert år uddeler Université Foulosophie en pris til en genial og 'tosset' kunstner eller gruppe – en samfundets nar. I år fik Christiania prisen. Fernando Arrabal, Patch Adams, Alejandro Jodorowsky og andre anderledes arbejdende kunstnere har tidligere modtaget prisen som årets nar.
Christianias Kulturforening er hovedarrangør af to særlige arrangementer den 17. september – et om dagen i Skuespilhusets foyer og et om aftenen i Christianias biografteater Byens Lys. Arbejdet gennemføres med generøs støtte fra Wilhelm Hansen Fonden og i samarbejde med Dansk Skuespiller Forbund og Danske Dramatikere samt Det Kgl. Teater.
Torsdag den 17. september kl. 14.00 - 17.00: Møde i Det Kgl. Teater, Skuespilhusets foyer, med dramatikeren Fernando Arrabal. Stemningsmusik ved bassist Andreas Bennetzen.
Interview med Arrabal på fransk ved forfatter og journalist på TV 2, Lally Hoffmann, som også tolker til dansk. Derefter spørgsmål og svar. Teaterinstruktør Klaus Hoffmeyer, som tidligere har instrueret et Arrabal-stykke, vil være til stede og fortælle om sit arbejde med ‘Og de gav Blomsterne Håndjern på’ (1970). Klaus Hoffmeyer vil endvidere oplæse et par af Arrabals teaterstykker med udvalgte skuespillere – to ældre, Sten Kaalø (også digter og frikirkepræst) og Britta Lillesøe – og to yngre, Johanne Louise Schmidt og Nicolai Dahl Hamilton. Pause midtvejs. Dramaturg Jesper Bergmann er konferencier/mødeleder, bistået af skuespiller Britta Lillesøe. Gratis adgang.
I Christianias hyggelige biografteater ‘Byens Lys’, som du finder i bunden af Fabrikken (i Langgaden, skråt over for Indkøbscentralen), vises den 17. september klokken 20.00 en film om Arrabal af stand upper og filminstruktør Francois Gourd.
Efter filmforevisningen vil Arrabal og Gourd svare på spørgsmål med tolkning ved forfatter og scenekunstner Kjerstin Norén og journalist med mere Susse Bøtefyhr.
Entreen er 50 kroner – gratis adgang for medlemmer af Dansk Skuespillerforbund, Danske Dramatikere samt ansatte ved Det Kgl. Teater.
Der er bar og hyggelig atmosfære.
Fernando Arrabal
Fernando Arrabal er en forfatter født i den spanske enklave i Marokko, Melilla i august 1932. Han har boet i eksil i Frankrig siden 1955.
Han lærte at læse og skrive i Ciudad Rodrigo (Salamanca-provinsen) (belønnet med den nationale pris for ‘superbegavede’ i ti-årsalderen) og studerede på universitetet i Madrid.
Da han endnu var en lille dreng forsvandt hans far, der var dødsdømt, på mystisk vis efter at være flygtet. På grund af dette traume, som nobelpristageren Vicente Aleixandre skrev: “Er den indsigt Arrabal giver, farvet af et moralsk lys, som er central for hans kunst”.
Arrabal har instrueret syv spillefilm. Han har udgivet fjorten romaner, syv hundrede poesibøger, adskillige essays og hans berømte ‘Brev til General Franco’, mens diktatoren endnu levede. Hans samlede dramatiske forfatterskab, som er blevet oversat til hovedsprogene, er udkommet i to bind på over to tusind sider, i serien Colección Clásicos Castellanos på forlaget Espasa Calpe.
Sammen med Alejandro Jodorowsky og Roland Topor grundlagde han i 1963 Den Paniske Bevægelse. Han har været Trascendent Satrape (Patafysik) på Collège de Pataphysique siden 1990.
“Fernando Arrabal er forfatter til et teater, der er genialt, brutalt, overraskende og frydefuldt provokerende. En dramaturgisk ‘potlatch’, hvor alt skrottet i vore ‘avancerede’ samfund forkulles i en festlig permanent revolution. Han er arvtager af en Kafka og en Jarrys humor; i sin voldsomhed minder han om de Sade eller Artaud. Men han er formodentlig den eneste, der har formået at drive latteren så vidt. Hans barnligt oprørske og bohemeagtige værk er et syndrom på vores pigtrådsindhegnede tidsalder: et middel til at bevare årvågenheden.” (Dictionnaire des littératures de langue française (Editions Bordas)).