29 Jan 2023  

KBH: Spredte skyer, 4 °C

Malvinas-komité giver en bog og et glas vin

Ny bog om Malvinas/Falklandsøerne

Malvinas-komité giver en bog og et glas vin

Der er igen uro omkring Las Malvinas/Falklandsøerne. Den britiske besættelsesmagt fremmer udvinding af olie i havet omkring øerne i strid med FN-resolutioner. Nu udkommer en lille bog, som belyser konflikten.

"Vi vender tilbage"... til Malvinas-øerne. Det er budskabet på flaget. Argentinerne fastholder kravet om, at øgruppen er en del af nationen.
FOTO: ukendt
1 af 1
11 dec 2013

En ny bog: "Las Malvinas eller Falklandsøerne - Alt hvad du behøver at vide", lanceres onsdag den 11. december klokken 19 ved en Malvinasaften i Casa Latinoamericana, Høffdingsvej 10 i Valby.

Programmet er kort og godt:

* Bogen præsenteres, og der uddeles et gratis eksemplar af den lille bog til alle fremmødte.
* Der bydes på et glas argentinsk vin.
* En dokumentarfilm om militærbaser i Sydamerika - herunder på Las Malvinas (Falklandsøerne) vises. (20 minutter).

  I syv små kapitler på tilsammen 40 sider får læseren både historien og den aktuelle situation præsenteret 

Den Danske Malvinas-komite byder alle interesserede velkommen og tilføjer, at Casa Latinoamericana ligger lige ved Vigerslev Allé Station.

Bogen om Las Malvinas/Falklandsøerne udkommer, netop som konflikten om øerne i Sydatlanten skærpes mellem Argentina og Storbritannien.

Torsdag den 28. november vedtog kongressen i Argentina, at den vil straffe virksomheder og enkeltpersoner, som deltager i ulovlig udvinding af olie ved Las Malvinas/Falklandsøerne. Bøder op til 150 millioner dollars og fængselsstraffe på flere år samt forbud mod indrejse i Argentina.

Britisk arrogance

Beslutningen er Argentinas svar på, at Storbritanniens regering i strid med FN-resolutioner står bag ulovlige økonomiske aktiviteter, og den argentinske lov er vedtaget som et svar på Storbritanniens afvisning af at forhandle en fredelig løsning på konflikten, sådan som FN har pålagt parterne.

I 180 år har Storbritannien holdt øgruppen besat.

Mange husker 'Falklandskrigen' i 1982, men få kender historien, skriver Malvinas-komiteen i invitationen.

Derfor udsender Den danske Malvinas-komité en lille bog, som giver grundlag for at forstå konflikten.

Bogens titel er: Las Malvinas eller Falklandsøerne - Alt hvad du behøver at vide.

I syv små kapitler på tilsammen 40 sider får læseren både historien og den aktuelle situation præsenteret – og det hele sat ind i sin politiske, økonomiske og militære sammenhæng.

I bogens indledning er der en kort forklaring på, hvorfor sagen er vigtig:

”Sagen er vigtig for befolkningen i Argentina, som gennem alle årene siden 1833 og under alle skiftende regeringer har fastholdt kravet om, at øerne bliver genforenet med nationen.

Sagen er vigtig for nationerne i Latinamerika, der afviser kolonialisme og imperialisme og ikke mindst i disse år styrker kampen mod udenlandsk dominans og for regional solidaritet og enhed. Malvinas-konflikten er kun en af flere sager, hvor landene kræver et opgør med kolonisering. Andre eksempler er USA’s Guantanamobase på Cuba og USA’s annektering af Puerto Rico.

Desuden er sagen vigtig fra et fredssynspunkt.

Fare for krig

NATO-landet Storbritannien har en betydelig militærbase på de koloniserede øer. En atomubåd hører til basens bevæbning. Det viser, at Storbritannien og NATO bruger kontrollen med øerne i det globale spil om militær kontrol med alle dele af verden - herunder råstofferne under isen på Antarktis og søfartsruterne. Basen indgår som en brik i det net af baser, som USA har i Caribien, Honduras, Panama, Colombia, og Paraguay.

I 1982 - for blot 30 år siden - var konflikten om øerne årsag til en krig, som kostede flere hundrede soldater livet.

En fredelig og retfærdig løsning på konflikten om Las Malvinas (Falklandsøerne) vil være et bidrag til international fred og sikkerhed.”

Bogen er skrevet og redigeret af Sven-Erik Simonsen og illustreret af tegneren Grete Folman.