March til minde om vestindiske oprørskvinder
March til minde om vestindiske oprørskvinder
March i København fra Christianshavns Torv til Toldbodgade, hvor en statue af berømt oprørskvinde afsløres.
Den danske afdeling af borgerretsorganisationen Black Lives Matter gennemfører lørdag den 31. marts en march i København til ære for fire sorte oprørskvinder fra det tidligere Dansk Vestindien. Marchen starter klokken 12:00 på Christianshavns Torv, hvor de fire afsonede i det daværende kvindefængsel tilbage i 1880’erne.
Herfra går marchen mod Toldbodgade, hvor der er taler og underholdning fra klokken 13.
Ved Vestindisk Pakhus i Toldbodgade 40 afsløres en syv meter høj statue af den mest berømte af oprørskvinderne, Mary Thomas – kendt som Queen Mary. Den er fremstillet af kunstnerne Jeannette Ehlers og La Vaughn Belle.
Statuen af Queen Mary bliver den første statue i Danmark, der repræsenterer en sort kvinde. Den bliver rejst til minde om de sorte, der som slavegjorte og undertrykte kæmpede mod det danske koloniale system.
De fire kvinder – Mary Thomas, Susanne Abrahamson, Agnes Elizabeth Salomon og Mathilde McBean – spillede en afgørende rolle i en skelsættende arbejderopstand i Dansk Vestindien i 1878. Opstanden, der er den største i danmarkshistorien, blev kendt under navnet Fireburn.
De fire oprørskvinder er i dag folkehelte på De Amerikanske Jomfruøer – det tidligere Dansk Vestindien. Skolebørn bliver undervist i deres bidrag til øernes historie, og veje er opkaldt efter dem. Her i Danmark, hvor de afsonede en del af de lange fængselsstraffe, de fik for deres rolle i Fireburn-oprøret, er de derimod glemte.
– De første ledere af arbejderbevægelsen i Dansk Vestindien var fire sorte kvinder. Det er på tide, at deres arv æres, og deres mod bliver hædret, siger Bwalya Sørensen, leder af Black Lives Matter Denmark.