20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nørrebros badeanstalt fejres i fire dage

Jubilæum i København N

Nørrebros badeanstalt fejres i fire dage

Sjællandsgade Bads 100-års jubilæum bliver fejret med en række aktiviteter.

14 dec 2017

Sjællandsgade Bad åbnede i 1917 som et led i kampen mod skidt, snavs og spredning af sygdomme i en fattig del af datidens København.

Selv om de fleste på Nørrebro i dag har bad i hjemmet, og tiden synes at være løbet fra offentlige badeanstalter, består Sjællandsgade Bad stadig som et lokalt pusterum og netværk for kunderne og de 100 frivillige, der sammen står for den daglige drift.

På trods af en kommunal beslutning om at lukke badeanstalten i 2010, kan vi i dag fejre et 100-års jubilæum takket være de frivillige kræfter, der dengang fik fredet bygningen og genåbnet den gamle badeanstalt i 2012.

I dag tager de fleste mennesker deres bad og renlighed for givet, men eksistensen af en badeanstalt minder os om en anden tid og den kultur, der er forbundet med at bade.

I de 100 år Sjællandsgade Bad har været en del af Nørrebro, har vores badekultur ændret sig. Fra tiden, hvor arbejderklassen vaskede sig i håndvasken og et dagligt bad var sjældent, til i dag, hvor renoveringer af bydelen har betydet, at de fleste i dag har bad i hjemmet.

Badeanstalten opfylder i dag ikke kun et behov for renlighed, men også et stigende behov for et pusterum fra hverdagen og et socialt samlingssted for Nørrebros beboere.

I saunaen mødes mennesker på tværs generationer, kultur og uddannelsesbaggrund i et rum, hvor der både er plads til at være stille og til at dele sit hverdagsliv.

Da Københavns Kommune i 2010 besluttede, at Sjællandsgade Bad skulle lukkes, blev det mødt med dyb frustration hos badets ansatte og brugere. De stiftede derfor foreningen Sjællandsgade Bad, der kæmpede for at genåbne stedet. I den forbindelse blev der rejst en fredningssag for at bevare den smukke og unikke bygning.

Bygningen blev fredet i 2012, og året efter genåbnede Sjællandsgade Bad som en frivillig drevet badeanstalt.

I dag har foreningen Sjællandsgade Bad 100 frivillige, der sørger for, at der er varmt vand og saunagus. Derudover har Sjællandsgade Bad udviklet sig med udgangspunkt i de frivilliges interesser og lokalmiljøets behov.

Sjællandsgade Bad er i dag mere end en badeanstalt. Det er et rummeligt og hjertevarmt hus, der gennem årene også er blevet et kulturhus med debatarrangementer, koncerter og teater. Der er desuden blevet etableret flere samarbejder med lokale institutioner for at udvikle den sociale og sundhedsmæssige side af badeanstalten, blandt andet med herberget GRACE, Næstehjælperne og professionshøjskolen Metropol.

I en tid med stress og forskruede kropsidealer, stigende antal af hjemløse og social ulighed i samfundet er der stadig behov for en offentlig badeanstalt, hvor man kan få et billigt brusebad og en tiltrængt pause fra en travl hverdag.

Sjællandsgade Bad ville ikke eksistere i dag, hvis ikke det var fordi, der var så mange, der elskede stedet og de mennesker, der kommer her.

Kort om programmet

14., 15., 16., 17. december:

Torsdag klokken 17-20: Film og sauna. Dokumentarfilmen “Den sidste badeanstalt” fra 2009 bliver vist, og derefter vil der være et kort oplæg om tiden efter. Det er muligt at benytte sig af Sjællandsgades Bads faciliteter.

Fredag klokken 16-24: Den store historiske badefest. Der vil være saunaer, vildmarkskar og svedhytte på pladsen udenfor badet. På stueetagen bliver man taget med på en tidsrejse med træuld og badekar, når de garvede bademestre i hvide kitler tager imod deres gæster.

På 1. sal vil der være traditionel kaffesalon med Madam Blå kaffe og kiksekage. Der vil være klavermusik og blive spillet grammofonplader med musik fra det sidste århundrede. Der vil være quiz om Sjællandsgade Bad klokken 17. Det er muligt at gå på opdagelse i omklædningskabiner fra det sidste århundrede, høre podcasts om stedet, og man kan sidde i saunaen, der i dagens anledning er blevet omdannet til biograf.

Lørdag klokken 9-15: Morgenbrød og byvandringer. Rundstykker og en lille skarp til gæsterne. Byvandring – gå på opdagelse i lokalområdet med de historiske briller med hjælp fra guiderne Gitte og Liselotte. Det er gratis at deltage i byvandringerne.

Søndag klokken 13:30-16:30: Fodbad og fællessang. Udvidet version af det populære fodbad- og fællessangsarrangement. Thomas Negrain, Ray og Tobias spiller for. Desuden performance af boybandet “New Male Privilege”. I pausen fodbad, jubilæumskage, det foregår på 1. sal og er gratis. Dokumentarfilmen “Den sidste badeanstalt” fra 2009 vises efterfulgt at et oplæg om tiden efter. Badets faciliteter kan benyttes.