Nu fortælles skovarbejdernes historie
Nu fortælles skovarbejdernes historie
Gammel Estrup – Herregårdsmuseet formidler skovarbejdernes og de andre jordløse arbejderes historie. Formidlingen skal være med til at styrke den lokale historiebevidsthed og kulturelle identitet.
Gammel Estrup – Herregårdsmuseet har hele sommerferien fokus på at formidle skovarbejdernes og de andre jordløse arbejderes historie. Her kan børn og barnlige sjæle prøve forskellige arbejderaktiviteter. Man kan blandt andet ryge sin egen sild eller ost, der var en klassisk landarbejderspise, og børnene kan lave deres eget legetøj.
Mange jordløse arbejdere arbejdede på herregårdene helt frem til Anden Verdenskrig. De arbejdede som markarbejdere, lugekoner, gartnere, tjenestepiger, sæsonarbejdere, malkekoner, køkkenpiger med mere.
- De var altså en stor befolkningsgruppe på landet og havde stor betydning for det lokale miljø, hvor de har været med til at forme lokalsamfundet, som vi kender det i dag, fortæller museumsdirektør Britta Andersen.
Med projektet om herregårdens jordløse arbejdere ønsker museet at vække lokalbefolkningens interesse for, hvem deres forfædre var, og hvordan de har levet og arbejdet i og omkring de store huse.
- Herskabet var ganske vist dem, der oftest var mest synlige, men hvis man vil have hele billedet med, skal historien om dem, der var flest af – arbejderne – også fortælles. Det er jo også dem, de allerfleste af os er i familie med og derfor lettest kan identificere os med, siger museumsdirektøren.
Formidlingsprojektet om de jordløse arbejdere løber over tre år og er støttet af Arbejdsmarkedets Feriefond.