09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Protest i solidaritet med sultestrejkende sahrawier

Vestsahara

Protest i solidaritet med sultestrejkende sahrawier

Afrika Kontakt indbyder til protest foran Den Marokkanske Ambassade i Danmark, Øregårds Alle 19 i Hellerup.

06 apr 2016

Tretten politiske fanger har nu sultestrejket siden begyndelsen af marts med krav om, at de marokkanske myndigheder løslader dem. De blev arresteret for mere end fem år siden og blev idømt fængselsstraffe på mellem 10 år og livstid ved en militær domstol i 2013. En retssag, som Amnesty International kaldte en farce, og hvor de sigtede var udsat for voldsom tortur.

De 13 mænd – Sidahmed Lemjayed, Ahmed Sbai, Mohamed Bachir Boutanguiza, Naama Asfari, Hassan Dah, Cheikh Banga, Mohamed Bani, Sidi Abdallah Abhah, Mohamed Bourial, Mohamed Embarek Lefkir, Bachir Khadda, Abdallah Toubali og Brahim Ismaili – har siden den 1. marts sultestrejket i Salé 1 Fængslet, nær hovedstaden Rabat, over 1.100 kilometer fra deres familier i Laayoune i Vestsahara.

For at støtte de sultestrejkende og deres krav om løsladelse indbyder Afrika Kontakt til en protest foran den Marokkanske Ambassade, Øregårds Alle 19 i Hellerup, onsdag den 6. april klokken 15 til 16:30.

Mange sahrawier blev anholdt i 2010, efter marokkansk politi og militær med vold havde stoppet en protestlejr i Vestsahara. En marokkansk militær domstol dømte senere 25 sahrawier for vold og dømte dem op til livsvarigt fængsel i en mangelfuld og uretfærdig rettergang skæmmet af påstande om tortur, der ikke blev undersøgt af den militære domstol. Af dem, der var dømt, er 21 nu ved at afsone deres straf.

De marokkanske myndigheder besluttede i 2014 at stoppe med at dømme civile ved militære domstole. Men loven virker ikke med tilbagevirkende kraft, og dermed er alle civile dømt ved militære domstole fortsat fængslet uden mulighed for at få prøvet deres sag ved en civil domstol.

Samtidig med at Marokko har smidt en tredjedel af FN's fredsbevarende styrker ud af Vestsahara, sker der en bølge af overgreb mod politiske aktivister i Vestsahara. Derudover har Marokko stoppet alle medier i at besøge de besatte dele af Vestsahara.