Stat, nation og klasse - den historiske demokratiudvikling i Central- og Østeuropa
Stat, nation og klasse - den historiske demokratiudvikling i Central- og Østeuropa
Foredrag på Arbejdermuseet i København ved dr.scient.pol. og professor emeritus Curt Sørensen, Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.
SFAH inviterer til foredrag ved dr.scient.pol. og professor emeritus Curt Sørensen, Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.
I kølvandet på den kolde krigs afslutning og ved indgangen til globaliseringens neoliberale æra lød mantraet: ”Historien er slut!” Men er historien nu også det? Eller drejer historiens tandhjul videre? Dette og den store fortælling om den samfundsmæssige og politiske udvikling i Central- og Østeuropa, det er nogle af de emner, som aftenens foredragsholder vil fortælle om.
Foredraget tager udgangspunkt i forfatterens skelsættende trebindsværk ’Stat, nation, klasse’, som bygger på den tese, at det moderne parlamentariske demokrati ikke er et uundgåeligt produkt af én fælles udviklingsvej i historien. Demokratiet har været omstridt og modstanden mod det betydelig. Begrebet er blevet omdefineret flere gange undervejs, og dets forankring i europæisk historie er i det hele taget langt svagere end ofte antaget. Der har været flere forskellige udviklingsveje og flere forskellige typer af regimeformer. Der findes ikke én naturlig udviklingsvej, og følgelig historien er ikke slut.
Curt Sørensen indplacerer sig i den historisk-sociologiske tradition fra den politiske sociologis klassikere, Karl Marx, Max Weber og Émile Durkheim, frem til forskere som Barrington Moore, Charles Tilly, Theda Skocpol, Perry Anderson, Stein Rokkan, Michael Mann, Ivan Berend og Andrew Janos.
Arrangementet finder sted i mødelokalet "Louis Pio" på Arbejdermuseet, Rømersgade 22 i København. Det er gratis for medlemmer af SFAH. For øvrige er der en entré på 30 kroner.