15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

"Vores hav er ikke til salg"

Kampagne mod privatisering

"Vores hav er ikke til salg"

Organisationen Afrika Kontakt går i spidsen for en kampagne, der skal stoppe, at monopoler og rige lande stjæler havet og dets ressourcer fra kystfiskere og fattige mennesker, hvis overlevelse afhænger af adgang til havet.

Sydafrikas kystfiskere kæmper for at forsvare deres livsgrundlag. Her fra en demonstration i Durban i 2012.
FOTO: John Bruun
1 af 1
01 nov 2014

I denne uge lancerer solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt en kampagne mod privatisering af havene: "Stop Ocean Grabbing – Vores hav er ikke til salg", lyder kampagnens slogan.

Kampagnen skal sætte fokus på en global udvikling, hvor "økonomiske magtfulde aktører øger kontrollen over havets ressourcer, mens småfiskere fratages rettigheder over de fiskeriområder, der udgør deres livsgrundlag", skriver Afrika Kontakt.

Det er levebrødet for 500 millioner kystfiskere, der er på spil.

Kampagnen omfatter blandt andet en underskriftsindsamling og en 'workshop' over to dage, hvor deltager kan fordybe sig i både den såkaldte 'ocean grabbing' og det tilsvarende 'land grabbing', hvor det, som ordet antyder, er opkøb af landbrugsjord, det handler om.

De seneste 15 år har disse 'landgrabbere' sat sig på 227 millioner hektar jord. I forhold til havene er det levebrødet for 500 millioner kystfiskere, der er på spil.

>> SKRIV UNDER OG LÆS MERE HER

Underskriftindsamlingen retter sig mod Nordisk Råd, fordi rådet uden nogen politisk debat i de nordiske lande har besluttet at støtte et projekt under Verdenbanken, der vil øge 'ocean grabbing', skriver Afrika Kontakt.

Den nævnte workshop foregår den 1. og 2. november i Verdenskulturcentret, Nørre Alle 7, København N.

Der bliver oplæg fra internationale gæster, gruppearbejde og debat. 

Arrangører er Afrika Kontakt, NOAH, Levende Hav, og International Forum samt PUGAD, der beskæftiger sig med bistand og udviklingsspørgsmål.

>> OPLYSNING OG TILMELDING HER