22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

- Vi burde tage fat i verdens ægte problemer

Rapper udfordrer

- Vi burde tage fat i verdens ægte problemer

Rapperen Thorbjørn Bech-Rossen er rystet over, hvordan både ytringsfrihed og flygtninge bliver behandlet, og den harme er røget direkte ind i hans rap tekster. Når han går på scenen, er det som Ham Den Lange.

Når Thorbjørn Bech-Rossen, kendt som rapperen Ham Den Lange, går på scenen vil han gerne udfordre os til at smide skyklapperne og advare os om, at "Verden er redigeret", som han rapper.
FOTO: PN
Ham Den Lange, rapperen Thorbjørn Bech-Rossen, har trukket ansigtet i de sure folder i forståelse for de unge ved demonstrationen i Århus mod nedskæringer på uddannelsesområdet.
FOTO: PN

Der er noget i vejen det får jeg lyst til at sig’
Når folk der flygter fra krig de ik’ har lyst til at bli’
Hvordan sku’ jeg ku’ vide hvordan det føles inden i sig
håber bare at de her mennesker de bliver lykkelig og fri
(Citat fra: Verden på flugt)

Sådan lyder det fra Ham Den Lange, alias rapperen Thorbjørn Bech-Rossen, når han spiller sit nummer Verden på flugt ved demonstrationer for at sige velkommen til flygtninge. Det er et rap nummer, men han foretrækker at kalde det et debatindlæg.

 Thorbjørn er rystet over de ting, der sker i verden lige nu. Flygtningestrømmene, angrebet i Paris.

- Paris! - Men det sker hver dag i Mellemøsten, i Afrika, i Palæstina, i Syrien, siger han indigneret.

Thorbjørn flytter lidt rundt på kasketten, og den lange krop flytter sig uroligt ved cafebordet i Aarhus Midtby, mens han varmer op til at fortælle om, hvordan hans rap i dag er blevet til debat indlæg.

- Proportionerne i mindehøjtidelighederne i Europa, - når man spejler dem i, hvad der ellers sker i verden og holder dem op mod vores egen udenrigspolitik i Danmark, så afslører de et stort hykleri, mener han.

- Jeg bliver spurgt mindst to gange om ugen, om jeg vil spille til en demonstration. Jeg siger ja, hvis jeg kan, fordi jeg synes, at det materiale jeg har nu passer meget godt.

Ham Den Lange

Thorbjørn Bech-Rossen, kaldet Ham Den Lange, er 33 år og har brugt sit liv på rap musik, siden han var helt ung. Han har levet halvt af at lave rap musik og halvt af at undervise i rap. Ved siden af det kommercielle har han også fundet det vigtigt at videregive sin erfaring og har derfor undervist på Rap Akademiet i Århus Vest og senest på Livsbanen i Brønshøj.

På et tidspunkt gik det op for mig, at jeg jagtede en bold, jeg ikke selv havde placeret.

De fleste kender nok Ham Den Lange fra freestyle rap, den improviserede form for rap som på MC Fight Night. Det var her han begyndte. Ved freestyle er der to konkurrenter i en boksering, som får et emne udstukket. Ud fra det laver de et improviseret rap nummer, hvor de sviner hinanden til i stedet for at slås som i en boksekamp.

En dag fik Thorbjørn muligheden for at fighte i en helt anden ring. Han blev kontaktet af præsten Per Ramsdal fra Brorsonskirken i København. Det var i denne kirke, at afviste irakiske asylansøgere søgte tilflugt i 2009. Til sidst blev kirken ryddet af politiet, og asylansøgerne sendt ud af Danmark.

- Hver gang jeg ser Robin Hood-filmen, hvor Broder Tuck råber: Uuud af min kirke! – så ser jeg Per Ramsdal for mig! griner Thorbjørn med varme i blikket.

Per Ramsdal foreslog Ham Den Lange at tage på en Freestyle-kirketur sammen med Michael Jøden, også en kendt rapper.

-Vi kom i otte forskellige kirker, hvor vi bare freestylede. Emnerne var at bearbejde angst, rappe om en ydre eller en indre konflikt. En seriøs mørk udgave af rap, konstaterer Thorbjørn med en dybt pust og hævede øjenbryn. Hænderne er kommet op af lommerne i den store pjækkert.

Fornylig deltog han i "Hip Hop for Peace" i Brorsonskirken, hvor der blev samlet 38.000 kroner ind til Folkekirkens Nødhjælp, til arbejdet med syriske flygtninge. Tidligere har han selv arrangeret et støttearrangement, der hed fra "Fra Århus til Gorum Gorum", en by i Burkina Faso.

- Budskabet her var vigtigere end det, jeg ellers plejede at beskæftige mig med. Budskabet om at vi skal behandle flygtningene ordentligt, og at vi skal hjælpe folk på flugt, uden at det skal blive en økonomisk snak til at begynde med.

Jagtede en bold

Begivenhederne og erfaringerne vendte op og ned på Thorbjørns tanker om liv og karriere.

- Alle de ting jeg drømte om som ung rapper, havde jeg allerede som 23-årig. Jeg var sammen med Kejser A i Haven Morgan, og vi vandt Karriere Kanonen på P3 og fik spillet to numre i radioen. Vi var ude at spille ved alle landets festivaler. Lige pludselig var der mange flere unge piger, end jeg overhovedet kunne overskue. På et tidspunkt gik det op for mig, at jeg jagtede en bold, jeg ikke selv havde placeret, fortæller Thorbjørn. Øjnene og bevægelserne er livlige, mens han fortæller om at her skete en stor ændring i hans liv og karriere som rapper.

 - Jeg følte, at jeg jagtede nogle ting, som jeg egentlig ikke havde brug for, derfor har det været vigtigt for mig at støtte op om initiativer, som får mennesker til at tage sig lidt sammen, siger han.

I dag styrer han selv bolden. Han skal dog hele tiden tænke over, hvilke arrangementer der giver penge, og hvilke der er støtte arrangementer. Han skal jo have det til at løbe rundt. Han trækker lidt på skuldrene og smiler bredt.

- Min kone er vældig stolt af mig, og jeg plejer at joke med, at jeg "lever af at spille gratis" til støtte arrangementer, griner Thorbjørn.

Han synes, at det er meget spændende at give noget fra sig, derfor holder han workshops i rap, senest på Egmont Højskolen.

Spændende at give noget fra sig

Egentlig begyndte det med, at han skulle tjene nogle penge ind imellem sine shows, som mange danske kunstnere er nødt til.

- Jeg har hele tiden haft en social vinkel på det, jeg har lavet ved siden af. Jeg har arbejdet som lærervikar på Nordgårdsskolen og Toushøjskolen i Århus Vest. Der fik jeg et godt kendskab til området og en masse fine oplevelser.

Sammen med flere andre rappere har Thorbjørn været med til at starte Rap Akademiet i Århus Vest på initiativ af Henning Winther. Ideen var at unge mennesker i Århus Vest skulle samles om at lære rap musik via nogle rollemodeller.

- Jeg har brugt en del af mit liv på at lære fra mig og give unge nogle succesoplevelser. Det ikke sikkert, at de kan få en karriere som rappere, da der er mange på banen. Men jeg ser jo at nogle af dem er blevet politisk engageret eller ungdoms mestre i boksning. Så jeg håber, at de har lært noget indirekte af sammenholdet og det at mødes, at koordinere tingene, at bruge sproget og at kunne sætte sig mål.

Thorbjørn arbejder ud fra den ide, at man skal se på musik og samspil, ligesom man ser på sport og foreningsliv. Som noget der er givende for folk. Når en ung har spillet fodbold i to år, spørger ingen, om der er penge i det. Men spiller han musik, forholder det sig omvendt.

- Der er masser af ting, man kan lære indirekte af musik. Hvis man spiller rytmisk musik, så kan det jo ikke nytte noget, at det kun er halvdelen af musikerne, der dukker op til en koncert. Allerede her er der et ansvar at lære.

Vil udfordre rap genren

Thorbjørns egne erfaringer har lært ham at spille bolden ind i nye tekster, som har mere karakter af at være debatindlæg end klassisk rap, og han lægger dem ud på Youtube.

- Min største force er, at jeg er skarp, og jeg er sjov. Men på det sidste har jeg ikke syntes, at det er vigtigt at være sjov, når jeg skriver, siger Thorbjørn og fortæller at rap nummeret, "Mæh, siger det lille lam", nærmest skrev sig selv på en nat.

-  Jeg har tidligere skrevet en del tekster, hvor indholdet var politisk. Altså ikke partipolitisk men samfundskritisk, og teksterne forholder sig til verden. Lige nu arbejder jeg med et dogme: Det skal have relevans og form som et debat indlæg, og at mit "jeg" er irrelevant for mine lyttere, præciserer Thorbjørn om genren rap, der ellers er bygget meget op omkring rapperen som person. Han vil gerne gå nye veje, udfordre genren og udfordre mennesker til at tænke over, hvad der sker i verden lige nu.

- Det gjorde stort indtryk på mig at se Netanyahu, (Israels premierminister, red.) gå forrest i ytringsfrihedsdemonstrationen i Paris efter angrebet på Charlie Hebdo. Hvis man kender Netanyahu, ved man, at han hverken er en god ambassadør for ytringsfrihed eller fred.

Nogen vil bygge mure, virkeligheden banker på
De er pisse sure, alting bliver forandret nu
Debatten kører med en racistisk undertone
Vi betaler gerne for krigen men sparer på Irakkommissionen
(Fra: Verden på flugt)

- For mig at se kan sådan en demonstration ikke være andet end super hyklerisk, når de gik med Mohammed tegninger. Jeg kunne ikke lade være med at føle, at det var ekskluderende for muslimer og et led i en dæmonisering, og at den kommer oppe fra.

- Den kampagne aldrig handlet om ytringsfrihed, men i stedet om at svine muslimer til og presse vores, den vestlige verdens værdier, ned over hovedet på alle mulige.

I takt med at der sker flere og flere forfærdelige ting, synes Thorbjørn, at det bliver mindre legitimt at kritisere vestens rolle efter ”11.september” og Charlie Hebdo. Det er blevet sværere at diskutere Danmarks eget ansvar som krigsførende.

- Man bruger kampen for ytringsfrihed til at lukke munden på folk. Et godt eksempel er Frankrig, hvor pro-palæstinensiske demonstrationer er forbudt. Jeg frygter en lignende udvikling herhjemme.

Verden er redigeret

- Jeg har lagt mine numre op på Facebook, lige når jeg havde skrevet dem, og hvor de var allermest aktuelle. I stedet for at finpudse dem og gå i studiet med dem, så tænkte jeg: Det her skal folk høre lige nu. Det ene af dem udgav jeg klokken fire om natten, lige da jeg var færdig. Klokken fire om natten er det strategisk dårligste tidspunkt at udgive musik på, griner Thorbjørn mens han lægger sig bagover i stolen med udslagne arme.

- Men da var den bare færdig. Nu skulle det være! Jeg har lagt dem direkte på Facebook, fordi det er her man diskuterer ting.

Du bliver dagligt manipuleret af vores griske dynasti
Tror du dem der styrer spillet løber risiko ved krig?
Nej, det er sandheden vi har færten af her
Den verden vi ser er redigeret, hvad er det der sker…
(Fra: Mæh, siger det lille lam)

- Som jeg ser det, er demokratiet blevet korrumperet af kapitalismen. - Jeg er meget kritisk over for om demokratiet fungerer lige nu. Jeg kan give flere eksempler, siger han og rynker panden.

- Salget af DONG, TTIP, krigene i Irak og Afghanistan. Siden de begivenheder har jeg følt, at de største ting sker hen over hovedet på os, uanset hvem vi stemmer på.

- Især med TTIP. Der føler jeg at præmisserne for staterne og demokratiet bliver fuldstændig jordet af hensyntagen til erhvervslivet.

Skyklapperne  

- Vi er ved at udslette os selv på grund af den kapitalistiske tankegang. Hvis man vender den tankegang på hovedet og kigger på ressourcerne i stedet for, så er den olie, vi forbruger nu, fra dinosaurernes tid. Det er jo ikke sådan, at vi bare kan lave en ny olie klar til om 100 år. Det er jo ikke givet, at den bæredygtige omstilling kan nå at blive klar til den tid. Jeg synes, det virker som om, at folk har mega mange skyklapper på, mener Thorbjørn og har tænkt over, hvad han vil gøre.

- Først og fremmest vil jeg prøve på at fjerne mine egne skyklapper, som jeg har masser af. Jeg har to stemmer i hovedet. Den ene siger: Ja, din musik skal kunne spilles i radioen, du skal være en større stjerne, du skal have et sommerhus Spanien, siger han og ruller med øjnene.

- En anden stemme siger: Tag dig sammen, det er da ikke vigtigt. Du skulle hellere rejse ud hjælpe nogle folk i nød, siger Thorbjørn og drejer skyggen fremad på kasketten.

Og han skal snart rejse, siger han på vej ud af cafédøren, med et glimt i øjet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. nov. 2015 - 13:05   14. dec. 2015 - 09:35

Interview

kb@arbejderen.dk
Thorbjørn Bech-Rossen
  • Thorbjørn Bech-Rossen født 1982, kendt som »Ham Den Lange«, er en århusiansk rapper. Bech-Rossen er opvokset i Hjortshøj ved Aarhus. Han begyndte han i 7. og 8. klasse at skrive en stribe rap-tekster og stillede op i DM i Rap, hvor han blev nummer 10 ud af 11. (Wikipidia)
  • TTIP: en frihandelsaftale mellem EU og USA. Transatlantic Trade and Investment Partnership.