16 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Metal og DI grebet i CETA-løgn

Forbrugerne slipper ikke billigere

Metal og DI grebet i CETA-løgn

Hvis CETA bliver vedtaget i dag, kan de danske forbrugere spare et gebyr på 160 kroner, når de handler i Canada, lover Dansk Metal og DI. Men det passer ikke, understreger transportministeren. Gebyret har nemlig intet med CETA-aftalen at gøre.

CETA-aftalen er uklar, og der har været sagt mange fine ord og påstande om staters ret til at regulere, om miljø og om lønmodtagernes rettigheder, selvom det reelt er uafklaret, hvad der kommer til at ske.
FOTO: Cristof Echard/European Union, 2016
1 af 1

CETA-aftalen, som Folketinget skal stemme om i dag, er slet ikke til så stor glæde for de danske forbrugere, som Metal og DI gerne vil gøre den til.

De to organisationer har i et fælles brev til medlemmerne af Folketingets Europaudvalg stillet i udsigt, at hvis den kontroversielle handels- og investeringsaftale mellem EU og Canada bliver vedtaget, vil det give forbrugerne "konkrete gevinster eksempelvis i forhold til bedre muligheder for e-handel".

"For en dansk forbruger er online køb i Canada i praksis ikke rentabelt, da fragtfirmaet opkræver et gebyr for at håndtere indfortoldningen af en vare – PostNords gebyr starter eksempelvis ved 160,- kr. Når tolden fjernes, er der basis for at fjerne dette gebyr," skriver Metal og DI.

CETA ændrer ikke på importmoms

Dette har dog vist sig at være ukorrekt. CETA-aftalen ændrer nemlig ikke på, at der skal betales importmoms, fastlår transportminister Ole Birk Olesen i et svar til Folketinget.

"Da frihandelsaftalen vedrører told, men ikke momsforhold, er det ifølge Skatteministeriet ikke korrekt, når Dansk Metal og Dansk Industri anfører, at der er grundlag for at fjerne Post Danmarks gebyr på 160 kroner, hvis man fjerner told på varer fra Canada", skriver ministeren.

Enhedslistens CETA-ordfører og medlem af Europaudvalget, Søren Søndergaard, kalder sagen "dybt pinlig – især for Metal".

– CETA-aftalen er uklar, og der har været sagt mange fine ord og påstande om staters ret til at regulere, om miljø og om lønmodtagernes rettigheder, selvom det reelt er uafklaret, hvad der kommer til at ske. Her har vi kunnet faktatjekke et af CETA-tilhængernes kerneargumenter om fordelene for forbrugerne. Og det viste sig at være falsk, siger Søren Søndergaard til Arbejderen.

– Dansk Metal har misbrugt medlemmernes penge til at føre kampagne for CETA. I stedet for at oplyse medlemmerne om CETA's konsekvenser for lønmodtagerne, har Metal brugt sin tid på, sammen med DI, at sende breve med forkerte oplysninger til politikerne. Metal burde i stedet have brugt sine ressourcer på at oplyse sine medlemmer om, at CETA kun sikrer investorernes rettigheder og ikke arbejdstagernes rettigheder.

Ingen kommentarer

Det er Metals Europapolitiske chef, Jens Boe Andersen, der sammen med DI står bag CETA-brevet til Europaudvalget. Jens Boe Andersen ønsker ikke at blive interviewet til Arbejderen om fejlen, men henviser i stedet til "en præcisering" som Metal og DI netop har sendt til Europaudvalget.

I det nye brev til Europaudvalget indrømmer Metal og DI at de ikke havde "fået tegnet det fulde billede". De fastholder dog, at danske forbrugere i fremtiden kan spare penge. EU-kommissionen har nemlig foreslået, at forenkle betalingen af importmoms for ikke-EU virksomheder. 

"Dermed vil der være basis for at fjerne det gebyr, som forbrugerne skal betale," skriver Metal og DI. 

EU-kommissionens forslag har dog intet med CETA at gøre, og kan vedtages uanset hvad der sker med CETA.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. maj. 2017 - 09:45   31. maj. 2017 - 23:27

ml@arbejderen.dk