18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mindre banker er i alvorlig krise

Ny rapport fra Finanstilsynet

Mindre banker er i alvorlig krise

Mens landets største banker kan melde om milliardoverskud, kan 23 mindre danske banker ifølge Finanstilsynet ikke holdes kørende på længere sigt.

Krisen rammer de mindste banker hård, og alt tyder på, at de stores opkøb af de små vil fortsætte. Vestjysk Bank har i løbet af krisen overtaget Bonusbanken, Ringkjøbing Bank og Aarhus Lokalbank. Banken, der på grund af bankpakkerne i dag har staten som hovedaktionær, står nu selv til at blive opkøbt af Jyske Bank.
FOTO: PN
1 af 1

Diba Bank i Næstved står i disse dage overfor at blive solgt til en af landets større banker. Dermed vil banken være den niende danske bank, der i år er blevet opkøbt. Men flere står for tur, hvis man skal tro Finanstilsynets netop offentliggjorte halvårsrapport over bankernes regnskaber.

23 ud af landets 90 banker tjener så lidt, at de ikke kan holde sig kørende på længere sigt, vurderer Finanstilsynet. 12 af dem har endda direkte underskud og tærer på deres egenkapital, mens de øvrige er klemt af dårlige skyldnere eller usikre investeringer, som de risikerer at tabe penge på.

Hvis man ikke kan tjene til et overskud, der kan dække nedskrivningerne og forrente den kapital, man har, så overlever man ikke på sigt.

Anders Balling, kontorchef i Finanstilsynet

At der er tale om mindre banker, kan ses af, at selv om de 23 banker udgør mere end en fjerdedel af landets banker, rummer de kun 2,4 procent af banksektorens aktiver.

- Vi er bekymrede for de institutter, der ligger med en svag basisindtjening. Hvis man ikke kan tjene til et overskud, der kan dække nedskrivningerne og forrente den kapital, man har, så overlever man ikke på sigt, siger Anders Balling, kontorchef i Finanstilsynet, til finanswatch.dk.

Situationen for de mindre banker står i skærende kontrast til de største danske banker, der alle har store overskud på driften:

Danske Bank: 4,7 milliarder kroner i 2012.

Nordea, der henter en fjerdedel af sin indtjening i Danmark: 30,55 milliarder kroner i 2012 - det største resultat nogensinde.

Jyske Bank: 1,2 milliarder kroner i første halvdel af 2013.

Samlet set er nedskrivningerne på udlån ifølge Finanstilsynets opgørelse faldet fra 13,5 milliarder kroner i første halvår 2012 til 7,8 milliarder kroner i første halvår af 2013.

Et lån bliver nedskrevet til nul kroner, hvis banken vurderer, at kunden aldrig kan betale tilbage. Det samlede fald i nedskrivningerne dækker over, at de er næsten halveret for de største banker, mens de mindste pengeinstitutter har måttet nedskrive 33,7 procent mere end sidste år.

Det er især de små bankers erhvervslån på under 100.000 kroner, der er problemer med. Det afspejler, at det er de mindre danske virksomheder, der er hårdest ramt af krisen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. okt. 2013 - 14:00   10. okt. 2013 - 14:00

Krise

he@arbejderen.dk