28 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nødråb fra hjemløse: Covid-situationen er desperat

Åbent brev

Nødråb fra hjemløse: Covid-situationen er desperat

Åbent brev fra en række organisationer til statsminister Mette Frederiksen, social- og indenrigsminister Astrid Kragh, sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Til statsminister Mette Frederiksen, social- og indenrigsminister Astrid Kragh, sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke

Kære Mette, Astrid og Magnus.

Covid har nu ramt hjemløse og udsatte. Ramt hårdt. 26 smittede beboere på et herberg i weekenden. 13 smittede på et andet. Antal af smittede stiger time for time. Hver dag er der akutte situationer og ubesvarede spørgsmål – for hvordan isolerer man sig, hvis man er hjemløs, har brug for diverse abstinensbehandling og er psykisk sårbar med flere diagnoser?

Der kan ikke spildes kostbar tid på at tale for meget om det – der må handles nu!

Medarbejdere på de sociale tilbud er sendt hjem i hobetal – enten som smittede eller som nære kontakter. Tilbud og døre lukkes.

Gadefolket er et udsat folk, der typisk har adskillige alvorlige kroniske og ofte diagnosticerede og ubehandlede sygdomme. Vi er dybt bekymrede for, at vi om 14 dage vil se mange indlæggelser og alvorlige sygdomsforløb.

Vi er bange for, at vi inden længe i værste fald vil se mange hjemløse og udsatte dø af covid. De første har vi allerede mistet. Vi har en chance for at bremse smitteudbruddet nu, hvor vaccinerne er kommet. Men Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at hjemløse først kan forvente at skulle vaccineres til april.

I går blev det præciseret, at visse hjemløse kan blive vaccineret i gruppe 5, hvis de vel og mærke er i kontakt med deres læge og er udredt og i behandling for deres mange sygdomme.

Men sådan er virkeligheden for landets udsatte bare ikke. De har ofte ikke kontakt til sundhedssystemet, og deres sygdomme er udiagnosticerede og ubehandlede.

Hvis der er nogen, der kender til ulighed i sundhed, så er det landets hjemløse og udsatte. Vi har i Danmark hjemløse, der dør af infektioner, som danskere ellers ikke er døde af de seneste 100 år, altså siden penicillinens opfindelse.

Det er gået hurtigt med vaccineudrulningsprogrammet – det forstår vi. Men lige nu tilbydes der vacciner til dem, der får hjælp i hjemmet, mens dem, der intet hjem har, ikke kan vaccineres, og dem, der bor mange udsatte sammen på lidt plads, heller ikke kan.

I udlandet er man allerede godt i gang med at vaccinere hjemløse. Det sker i erkendelse af, at det kan blive et alvorligt folkesundhedsproblem, hvis hjemløse, som bor i det offentlige rum, bliver smittet og bærer virus rundt i samfundet. Og at det kan blive fatalt for den meget sårbare befolkningsgruppe at blive smittet.

For os, der arbejder med gadefolket, er det ikke vigtigt, hvad der er argumentet. Vi har bare brug for, at de mest udsatte bliver vaccineret hurtigst muligt. For deres, for vores og for samfundets skyld.

Det arbejdende gadefolk, Hus Forbi-sælgere og gadesexarbejdere, har ikke fået lønkompensation og hjælpepakker. De har ikke samme mulighed for at isolere sig, og de har brug for hjælp nu.

Mange lider af en række psykiske udfordringer, der gør det endnu sværere at isolere sig, hvis de bliver smittet eller er nære kontakter. Og der er stadig så ringe styr på abstinensbehandlingen, at nogle ikke engang tør at lade sig teste af frygt for at skulle isolere sig i et lille lukket rum med voldsomme abstinenser.

Så kære politikere – hjælp os at med få vaccinerne ud til de mest udsatte. Også dem der ikke passer ind i jeres paragraffer og lister. Hjælp os med at skaffe omsorgspladser med værdige forhold og tilstrækkelig abstinensbehandling. Og hjælp os med at forebygge flere smitteudbrud ved at sikre forsvarlig og rigelig adgang til håndvask, styrkende måltider, varme, overnatning, tests og sundhedsydelser.

Vi har i civilsamfundet stor erfaring med at løfte sundhedsmæssige opgaver for hjemløse. Det vil vi også gerne hjælpe med denne gang.

Men der kan ikke spildes kostbar tid på at tale for meget om det – der må handles nu! Nu vil vi bare gerne have lov til at vaccinere dem, der har brug for det, og have vaccinerne ud på gaden i hele landet.

Hjælp os!

Med venlig hilsen

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jan. 2021 - 13:40   21. jan. 2021 - 14:24

Åbent brev

fra Mændenes Hjem, Brugernes Akademi, SAND – De Hjemløses Landsorganisation, Gadejuristen, Reden København, Brugerforeningen, Hus Forbi, KFUKs sociale arbejde, Weshelter, Rådet for Socialt Udsatte, Arbejder Adlers Hus og Landsforeningen Arbejder Adler, Projekt Udenfor og Kofoeds Skole
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).