Aksel Sørensen blev født den 28. november 1922 i Randers og voksede op i en søskendeflok på syv. Moderen var hjemmegående og faderen sømand. Begge forældre var kommunister, og familien husede i årene inden den tyske besættelse ofte tyske flygtninge på vej mod Sverige, jøder såvel som kommunister.
Aksel Sørensen kom via DKP ind i sabotagearbejdet og var med til at lede grupper i Randers og andre jyske byer fra 1943 til 45. Først med illegale blade, derefter med sabotagegrupper, hvoraf den sidste, A/S-gruppen, udførte flere vellykkede sabotager, inden den blev sprængt af Gestapo i efteråret 1944.
Men inden A/S-gruppen blev oprettet havde Aksel allerede mistet fem sabotagekammerater.
På en solfyldt 4.maj-dag, befrielsesdagen, hørte jeg for flere år siden Aksel fortælle om de fem ved mindestenen på Skæring Hede. Efter den vellykkede sabotage mod jernbanebroen ved Langå 17. november 1943 blev de fem arresteret og henrettet af den tyske besættelsesmagt på Skæring Hede den 2. december.
Aksel Sørensen forklarede, at en sabotagegruppe i bedste fald kunne holde et halvt år, inden Gestapo eller stikkere optrævlede den. Det siger meget om den nødvendighed, Aksel og andre følte for at befri Danmark fra nazi-Tysklands besættelse. Fire af de fem viste sig senere at være unge konservative. Kampen var fælles.
For ti år siden fik jeg mulighed for at interviewe Aksel Sørensen. Det blev til flere timers intens fortælling ved køkkenbordet om sabotageaktioner, og om Frihedsrådets dannelse i 1943, hvilket betød at kommunisterne blev anerkendt på lige fod med andre modstandsfolk. Om hans første kone, der døde under fødslen af deres første barn, da hun frygtede, at tyskerne ville tage barnet. Om lillesøsteren Ebba, der var gruppens kurer, og om at ordne sprængstoffer og våben på moderens køkkenbord.
Det var tydeligt, at Aksel Sørensen havde fundet sin måde at fortælle på, så han kunne holde det uudholdelige på afstand og give andre indsigt i modstandskampen. Noget der gjorde ham godt.
Aksel Sørensen sov stille ind på Randers Sygehus efter kort indlæggelse. Han efterlader sig hustruen Martha og to voksne børn.
Bisættelsen finder sted fra Nordre Kapel i Randers tirsdag den 12. marts klokken 13.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278