16 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

En af de danske kommunisters veteraner er ikke mere

Mindeord

En af de danske kommunisters veteraner er ikke mere

Tidligere formand for Kommunistisk Parti i Danmark Betty Frydensbjerg Carlsson døde søndag.

FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Betty Frydensbjerg Carlsson døde den 19. juli 76 år gammel.

Fra sine unge dage var hun aktiv i Danmarks Kommunistiske Ungdom og senere i Danmarks Kommunistiske Parti, DKP. Her blev hun blandt andet medlem af centralkomiteen og blev valgt på kommunisternes liste til Borgerrepræsentationen i København.

Ud over at være en myreflittig og meget dygtig og klog kommunist var Betty også et meget varmt menneske.

Ved siden af var hun aktiv i de faglige kampe, i solidaritets- og fredsbevægelser, i kampen mod EU og meget andet. En periode var hun også næstformand i Lejernes Landsorganisation, LLO.

Efter Sovjetunionens sammenbrud blev DKP splittet, idet nogle mente, at nu var kapitalismen blevet "fredsduelig", så nu var det ikke mere nødvendigt at gennemføre en samfundsomvæltning – man kunne nøjes med reformer.

Det var Betty ikke enig i, så sammen med andre gode kræfter dannedes i 1993 Kommunistisk Parti i Danmark, KPiD. Betty blev valgt til partiformand – en post, som hun besad til 2015, hvor hendes helbredstilstand tvang hende til at trappe lidt ned. Hun fortsatte dog som medlem af KPiD's landsledelse og blev samtidig også redaktør af KPiD's blad Kommunist.

Det internationale kommunistiske samarbejde var en høj prioritet for Betty, og hun deltog derfor i de årlige møder for kommunistiske partier fra det første til det 17. møde i 2015. Disse møder samler op mod 100 kommunistiske partier fra hele verden.

Ud over at være en myreflittig og meget dygtig og klog kommunist var Betty også et meget varmt menneske, som man altid kunne komme til, hvis man savnede et godt råd og støtte.

Bisættelsen finder sted fredag den 31. juli klokken 14.00 fra Haveforeningen Nokken, Islands Brygge, Festpladsen. Der vil være taler og sange.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jul. 2020 - 09:08   21. jul. 2020 - 09:22

Mindeord

af Bo Møller