I hele sit voksenliv har Janni Milsted været aktiv i kampen for solidaritet og en mere retfærdig verden.
Det har altid kendetegnet Janni Milsted, at hun engagerer sig i sit lokalområde.
Hun var formand for fagforbundet BUPL fra 1976 til 1983, har været aktiv i EU-modstanden, Cuba-solidariteten, og var en af de første i Danmark der arbejdede for at fremme udbredelsen af økologi. Bare for at nævne nogle enkelte ting.
Det har altid kendetegnet Janni Milsted, at hun engagerer sig i sit lokalområde, og de mennesker, der omgiver hende.
I dag fylder Janni 80 år, men hun er stadig aktiv i en række foreninger og arbejder helt konkret med at skabe fællesskab og forandring, der hvor hun færdes.
Det sker blandt andet i Mjølnerparken, hvor hun siden 2009 har boet i et seniorbofælleskab. Mjølnerparken er på regeringens såkaldte ghettoliste. Men det er et dejligt sted at bo, mener Janni Milsted, der arbejder på at skabe fællesskab mellem de mange forskellige nationaliteter i bebyggelsen.
Hun har siddet i Mjølnerparkens bestyrelsen i en årrække og er netop blevet valgt som næstformand. Derudover er hun formand for seniorbofællesskabet.
Skaber fællesskab
– Det er spændende at arbejde med nogle arrangementer, som vi kan være fælles om trods de mange forskellige nationaliteter, siger Janni Milsted.
Sammen med andre fra bofællesskabet er hun meget aktiv i at arrangere den årlige julefest. Det første år ville børnene, hvoraf de fleste kommer fra muslimske familier, ikke danse om juletræet, men nu har de fundet ud af, at det bare er en sjov nissefest.
– Sidste år havde vi samarbejde med den bemandede legeplads i Mimersgade, hvor alle børnene er muslimske. De lavede alt julepynten til træet, fortæller Janni Milsted.
I år er der planer om en fælles fastelavnsfest med legepladsen. Seniorbofællesskabet er derudover meget aktiv i at arrangere den årlige dimittendfest, hvor man fejrer alle de unge i Mjølnerparken, der har taget en uddannelse.
Derudover er Janni Milsted dybt involveret i arbejdet med en helhedsplan for området, der skal åbne Mjølnerparken mere op og gøre op med ghetto-stemplet.
>> LÆS OGSÅ: Janni og Khadija vil af med ghetto-stemplet
Hun er også formand for foreningen Aktive Ældre på Nørrebro, der har et væld af fysiske, sociale og kulturelle aktiviteter. De bruger lokaler i Mjølnerparken og derigennem bliver nedbrudt en række fordomme om området og dets beboere.
– Mange har fået en helt anden opfattelse af stedet, efter at de er begyndt at gå til gymnastik her. De kan se, at her er fredeligt, og at ingen gør dem noget, fortæller Janni Milsted.
Udover arbejdet i lokalområdet er hun også med i Aktive Antifascister FIR og med i bestyrelsen for Pædagogisk Historisk Forening, der samler materialer sammen om børneinstitutionernes historie i Danmark.
Mangeårig kommunist
Janni Milsted har aldrig ladet sig stoppe af pessimisme eller frustration over den politiske udvikling. Men det betyder ikke, at hun ikke er dybt bekymret over den aktuelle situation.
– Det er forfærdeligt med den her regering, der sparer på alt muligt for at give skattelettelser. Og så alle de penge, der bliver brugt på krig og oprustning. Danmark er et krigsførende land alle mulige steder i verden, og nu er der lagt op til kold krig igen. Det er så frygteligt.
I mange år har Janni Milsted været organiseret kommunist. I de unge år var hun medlem af DKP, i dag er hun med i Kommunistisk Parti. Hendes politiske ståsted er båret frem af en altid brændende social indignation og utilfredshed med fordelingen af verdens goder.
Udover det politiske engagement betyder familien også meget for Janni. I en årrække boede hun i Karise, hvor hun drev et økologisk landbrug sammen med Jørgen. Da han døde, flyttede hun tilbage til København.
>> LÆS OGSÅ: Kommunist med hjertet
– Og her trives jeg godt, selvom jeg stadig elsker at komme en tur ud på landet. Når, jeg har valgt at bo i København, er det også for at være i nærheden af børn, børnebørn og oldebørn. Jeg har fire oldebørn nu, den ene har lige været på weekend hos mig. Det var så hyggeligt, siger oldemor, hvis glæde ved børn stadig er lige levende.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278