06 Jul 2022  

KBH: Ingen skyer af betydning, 15 °C

Hanne Reintoft fylder 85 år

Navne

Hanne Reintoft fylder 85 år

Et stort tillykke til Hanne Reintoft der på søndag fylder 85 år og tak for årtiers store socialpolitiske indsats.

FOTO: Claus Bech Andersen/Ritzau Scanpix
1 af 1

Den 3. marts fylder Hanne Reintoft 85 år. 

For fem år siden stoppede hun med at arbejde efter en fantastisk stor indsats gennem mange årtier i forhold til de socialt mest udsatte mennesker i samfundet. Hanne Reintoft har også stort set trukket sig tilbage fra den aktuelle samfundsdebat. Men ind imellem høres stadig hendes skarpe anklage mod nedbrydningen af det kollektive velfærdssystem. 

– Velfærdsstaten er der stadig, men er under kraftig nedbrydning og vil meget snart være helt væk, hvis ikke vi sætter os til modværge, udtalte Hanne Reintoft til Arbejderen i maj 2017.

Hanne Reintoft har haft stor betydning på det socialpolitiske område. Hun blev uddannet som socialrådgiver i 1957. Under sin uddannelse kom hun i praktik på åndssvageanstalten Ebberødgaard, hvor beboerne lå bundet på 50-sengssale under umenneskelige forhold. I stedet for at løbe skrigende væk besluttede hun sig for at tage kampen op for at få forbedret forholdene.

Solidaritet med de mest udsatte og en kæmpe drivkraft i kampen for at ændre deres forhold har været kodeord for Hanne Reintofts sociale indsats gennem mange årtier dels på forskellige arbejdspladser, som initiativtager til den nye Mødrehjælp i 1983, som brevkasseredaktør, foredragsholder og forfatter til en lang række socialpolitiske bøger.

Historiske romaner

I perioden 2000-2010 skrev Hanne Reintoft også en perlerække af historiske romaner, der alle er præget af grundigt forarbejde, dyb menneskekundskab og fin indlevelse. Bøgerne handler om faktiske begivenheder og forestillet menneskeliv i perioden fra 1200-tallet op til Anden Verdenskrig. Interessen for historie har hun haft lige siden sin ungdom, men det var først på det her tidspunkt, at der blev tid til at dyrke den.

"Jeg synes, det er vigtigt at fortælle historien. Samfundet er så forrygende historieløst. Det er synd for danskerne, at de ikke har historien med sig", udtalte Hanne Reintoft i et interview i Arbejderen i marts 2004.

I perioden fra 1959 til 1982 var Hanne Reintoft også partipolitisk aktiv. Hun var medlem af Folketinget som SF'er fra 1966-67, som VS'er fra 1967-68 og havde derefter en periode som løsgænger inden hun blev medlem af DKP, som hun repræsenterede i Folketinget fra 1970-71 og igen fra 1973-76.

Hanne Reintoft meldte sig ud af DKP i 1982.

"Men jeg opfatter stadig mig selv som kommunist og tror på socialismen. Det er den eneste mulighed, hvis ikke kloden skal gå nedenom og hjem", sagde Hanne Reintoft til Arbejderen i 2004.

Mange tab

De seneste år har hendes liv været præget af tab af nære familiemedlemmer og venner. I et interview i Kristeligt Dagblad i 2016 kom hun ind på oplevelsen af at blive gammel.

"Man mister mange mennesker, og en skønne dag mister man også den, man elsker, eller han mister mig", sagde hun.

Året efter døde Hanne Reintofts mand, Knud Åge Leihøj, og i december 2018 mistede hun en af sine brødre, Troels Kløvedal.

"Det er ikke bare menneskene, der dør, det er også ens tid. Det kan man mærke. Jeg kender snart flere døde end levende, og det kan blive meget tomt til sidst", erklærede Hanne Reintoft i samme interview i Kristeligt Dagblad, hvor hun også understregede, at hun har haft et hårdt, men rigt og dejligt liv.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. mar. 2019 - 08:15   03. mar. 2019 - 17:18

Navne

af Ulla Rosenvold