Kunstmaler, grafiker, maler Jørgen Buch, født 20. juli 1943 – død 5. januar 2021.
Jørgen Buch stillede altid op, når der var politiske arrangementer, møder eller festlige lejligheder. Hvis hans kunst kunne bruges politisk eller give penge til venstrefløjens mærkesager, gav han både sig selv og sin kunst til det gode formål.
En fremragende kunstner, som stædigt har fulgt sin egen røde tråd, uanset hvilke vinde der blæste i de toneangivende borgerlige kredse.
Han var vidende og videnopsøgende, og hans standpunkter var altid en kritik af arbejderklassens forhold, kapitalismens altødelæggende svøbe og vigtigheden af altid at kæmpe mod krig og uretfærdighed.
Et smukt minde, jeg har, er en uge for få år siden, hvor vi skulle rydde op i hans atelier, hvor hans store passion for klassisk musik og opera blev spillet højt, og vi umusikalske forsøgte at synge med (mest mig) – Jørgen havde det mere med at sige: "Nu kommer det … lyt!"
I forhold til Horserød-Stutthof Foreningen mødte han trofast op til vores arrangementer, og vi fik tryk og postkort af hans kunst, som vi kunne sælge til fordel for foreningen.
Jørgen Buch gik på Kunstakademiet hos Søren Hjorth Nielsen 1964-69 og fortsatte på akademiet i Leningrad 1972-73 og i Berlin 1975-76. Han deltog på Forårsudstillingen i 1971 og 72 samt Efterårsudstillingen i 1974; men har i øvrigt udstillet flittigt nær og fjern i ind- og udland, blandt andet Moskva, Berlin, Havanna og Barcelona.
De sidste år var han en fast bestanddel af kunstnersammenslutningen Maj 93, som årligt udstiller i Helligaandshuset. Han står i Weilbachs Kunstnerleksikon og har en fast udstilling i Kunsthalle Rostock.
Han var den politiske maler. Ofte har Jørgen Buch været inviteret med, hvor temaet har været et politisk budskab som "fred i verden", "arbejdsret" eller "demokrati". Jørgen Buchs politiske maleri fik pressens bevågenhed, da syv af hans malerier blev bortcensureret og fjernet fra NGO-Forums kongreslokale i 1995, idet de blev opfattet for politisk stødende af generalsekretæren.
Én af de priser, han fik, var Gelsted-Kirk-Scherfig-Prisen, som tilfalder skabende kunstnere: Forfattere, skuespillere, musikere, malere og så videre – folk, der på den ene eller anden måde følger samme spor som de tre store forfattere (for Scherfigs vedkommende også billedkunstner, som bekendt), som prisen har fået navn efter.
I 2011 fandt prisoverrækkelsen sted den 12. december i en stuvende fuld sal i Krudttønden på Østerbro.
Det kunne ikke være mere fortjent, end at maleren Jørgen Buch var en af de to hovedprismodtagere dette år, og en sjælden offentlig anerkendelse af en fremragende kunstner, som stædigt har fulgt sin egen røde tråd, uanset hvilke vinde der blæste i de toneangivende borgerlige kredse.
I sin motivering for pristildelingen fremhævede Hans Henrik Brockdorff ikke mindst en hel stribe af Buchs væsentlige politiske malerier, som utvivlsomt er centrale for forståelsen af hans indsats.
Men Jørgen Buch er også en betydelig skildrer af natur og landskaber, ofte bylandskaber, og af mennesker, ofte i form af portrætter.
Tak fordi du var her og berigede mange menneskers liv.
>> LÆS OGSÅ: Til Jørgen Buch
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278