24 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Jens-Peter Bonde

Mindeord

Jens-Peter Bonde

Medstifter af Folkebevægelsen mod EF og mangeårigt parlamentsmedlem for Folkebevægelsen mod EU og siden JuniBevægelsen Jens-Peter Bonde blev 73.

FOTO: European Union 2005 – EP
1 af 1

Medstifter af Folkebevægelsen mod EF og mangeårigt parlamentsmedlem for Folkebevægelsen mod EU og siden JuniBevægelsen Jens-Peter Bonde er desværre afgået ved døden. Han blev 73.

Jens-Peter Bonde var stærkt toneangivende i den danske EU-debat, først som modstander og siden som kritiker af EU.

Jens-Peter Bonde var med til at stifte Folkebevægelsen mod EF i 1972. Dengang var han medlem af Radikal Ungdom, og han var ligesom ungdomspartiet dengang stor modstander af EF og unionsplanerne.

Jens-Peter Bonde fortsatte sin aktive modstand mod EF og var med til at stifte og skrive nej-sidens ugeavis Notat.

Han sad i EF- og siden EU-parlamentet fra 1972-2008. Til at starte med repræsenterede han unionsmodstanderne i Folkebevægelsen mod EF. Fra 1992 repræsenterede han den bredere JuniBevægelse, som han ligeledes var med til at stifte.

Jens-Peter Bonde var stærkt toneangivende i den danske EU-debat, først som modstander og siden som kritiker af EU. Han har udgivet godt 60 bøger om EU og blandede sig flittigt i såvel danske som europæiske debatter. En stor del af den danske EU-skepsis kan tilskrives hans engagement gennem årene.

Forretningsudvalgsmedlem Lave K. Broch kendte Jens-Peter Bonde gennem mange år og skriver følgende:

"Jens-Peter Bonde er død. Han blev kun 73 år. Hvil i fred, og tak for dit engagement i EU-debatten og din viden!

Det er netop gået op for mig, at Jens-Peter er død. Det føles helt uvirkeligt. Jens-Peter har været en del af EU-debatten i årtier, og jeg husker ham allerede fra min barndom. Vi har ikke altid været enige, men én ting er sikkert, Jens-Peter havde stor viden og et enormt engagement. Det er et stort tab for vores demokrati, at han ikke kan komme med sin vinkel på EU-debatten og fremtidens Europa.

Jeg har masser af oplevelser med Jens-Peter, både hvor vi har været meget uenige og andre gange, hvor vi kæmpede sammen.

Hvis vi var uenige, så sluttede det altid med, at vi fortsat kunne tale sammen og holdt kontakt.

De senere år har vi skrevet lidt sammen. Jeg var rigtig glad for, at jeg nåede at ønske ham tillykke med fødselsdagen den 27. marts.

Hvil i fred, Jens-Peter, og tak for kampen!"

Æret være Jens-Peter Bondes minde.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. apr. 2021 - 14:45   06. apr. 2021 - 15:02

Mindeord

af Susanna Dyre-Greensite, Folkebevægelsen mod EU