23 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sussi Booss-Bavnbek er død

Mindeord

Sussi Booss-Bavnbek er død

Vores dejlige ven og gode kammerat Sussi Booss-Bavnbek er død.

1 af 1

Husk på fuglens flugt, for fuglen selv dør en dag (Forogh Farokhzad).

Vores dejlige ven og gode kammerat Sussi Booss-Bavnbek er død.

Hun læste historie og tysk på RUC og skrev et vigtigt speciale i militærhistorie vedrørende kernevåben, som udkom i 1983 under titlen ”Krigens nye kvalitet – offentlighedens nye karakter” under vejledning af historikeren Claus Bryld og folkeretseksperten Ib Martin Jarvad.

Sussi var politisk engageret til sit sidste åndedrag.

Senere vendte hun tilbage til antikkens militærhistorie af romersk republikansk tid. Men hovedemnet var stadig “offentligheden”. Med vægt på teknologiudvikling kortlagde hun, hvordan den herskende klasse udnyttede dens dominans over for andre samfundsgrupper til at skaffe offentlig accept for krigsførelsen, og hvilke modstande den mødte fra befolkningen. Denne forskning blev udført dels som “ene-elev” af premierløjtnant og lektor ved Københavns Universitet Niels Saxtorph, og dels ved et længere forskningsophold i DDR. 

Siden har hun i årenes løb sammen med sin mand, Bernhelm Booss-Bavnbek, stået for en lang række teoretiske, økonomiske og militærhistoriske analyser, blandt andet om “Desert Storm” i 1991, om Oktoberrevolutionen i 1917 og om Venezuela i 2018, som blev publiceret i Arbejderen, samt andre militærhistoriske emner, som blev publiceret i forskellige andre medier.

Hendes forskning sammen med hendes mand udkom ofte kun under hans navn, da Sussi var et beskedent menneske, som hadede at være midtpunkt. For hende var forskerens forskningsindhold og udbredelse det vigtigste og ikke hendes navn. Sammen med Bernhelm var hun i gang med nogle andre projekter, som Bernhelm desværre må gøre færdige alene, mens han bearbejder tabet af sin kloge og engagerede kone og medforsker.

Sussi var politisk engageret til sit sidste åndedrag. Hun nægtede at lade sig slå ud og isolere sig på grund af sin “selvforskyldte” og “forbandede” sygdom KOL. Efter at hun havde stoppet med at ryge, havde hun således 14 vanskelige, men i mange henseender også dejlige år, indtil KOL helt vandt kampen og lagde hende ned. På trods af sygdommen holdt hun øje med de politiske nyheder, og til stor beundring for sine kammerater lavede hun knivskarpe analyser af politiske begivenheder.

Hun var et meget varmt og socialt menneske, som altid engagerede sig i andres liv og var oprigtigt interesseret i at vide, hvordan det gik med mennesker omkring hende.

Alle i hendes omgivelser vil savne hendes åbne arme, varme hjerte, positive sind, kampgejst og sans for æstetik og smag for god mad.

Kremering fra Bispebjerg Kirkegård Søndre Kapel lørdag den 22. februar klokken 13:00. Se også Enhedslistens facebookside BRØNSHØJ-HUSUM.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. feb. 2020 - 10:47   17. feb. 2020 - 12:33

Mindeord

af Ali Hansen, medlem af Københavns Borgerrepræsentation