En undersøgelseskommission med folk fra USA, Storbritannien, Australien og Sverige anklager Nordkorea for at have torpederet et sydkoreansk krigsskib.
En international kommission anklager nu Nordkorea for at have sænket et sydkoreansk flådefartøj med navnet Cheonan, den 26. marts.
»Vi er nået til den klare konklusion, at Cheonan gik ned som følge af en eksplosion under vandoverfladen forårsaget af en torpedo fremstillet i Nordkorea«, citerer nyhedsbureauet AFP fra kommissionens rapport.
»Beviserne peger massivt mod denne konklusion«, tilføjer kommissionen, der har eksperter fra USA, Storbritannien, Australien og Sverige.
Pyongyang vil se beviserne
Men Nordkorea fastholder sin afvisning af anklagerne, og vil se beviserne.
Pyongyang sender nu en ekspertgruppe til Sydkorea og kræver adgang til at analysere de beviser, som den internationale kommission baserer sine konklusioner på.
Myndighederne i den nordkoreanske hovedstad er stærkt utilfredse med, at en gruppe fjender af Nordkorea, som også omfatter afhoppere, nu fremsætter de dramatiske beskyldninger.
»Forræderne må fremlægge for vores inspektionsgruppe det fysiske bevismateriale, som angiveligt beviser, at sænkningen af krigsskibet er forbundet med os«, skriver Nordkoreas forsvarskommission i en erklæring.
Den danske korea-ekspert Geir Helgesen på Københavns Universitet synes det er godt, at Nordkoreanere efterprøver beviserne:
– Jeg synes de skyder sig selv i foden ved at gå ud med trusler bål og brand. Men det er positivt, at de vil undersøge beviserne, siger Helgesen til Arbejderen.
Nordkorea anklager den højreorienterede regering i Sydkorea for at have iværksat sænkningen af Cheonan med den bagtanke at placerer skylden hos nordkoreanerne.
Da det sydkoreanske krigsskib sank den 26. marts druknede 46 menige, mens ingen officerer omkom. Blandt andet dette faktum antyder ifølge Nordkorea, at kredse i Sydkoreas militær har en finger med i spillet.
Gier Helgesen mener ikke, at man helt kan afvise de nordkoreanske anklager.
– Det er ikke helt utænkeligt, at kræfter i Sydkorea kan have iværksat denne aktion for at sværte Nordkorea, vurderer han.
Han har konkret kendskab til noget lignende, som »sorte kræfter« i Sydkorea iværksatte kort efter at Kim Dae-jung var blevet valgt til præsident i 1998. De betalte en gruppe nordkoreanske soldater for at udløse en militær konfrontation ved grænsen mellem nord og syd for at stikke en kæp i hjulet på den såkaldte »Solskinspolitik«, forklarer institutlederen ved Københavns Universitet.
– Det har jeg fået bekræftet hos sydkoreanske efterretningskilder.
Efter ti år fra 1998 med fremgang for »Solskinspolitikken«, der forbedrede forholdet mellem nord og syd, fik Sydkorea fra 2008 Lee Myung-bak som præsident. Han er modstander af den forsonende politik over for Nordkorea, og har stærk støtte i USA.
Straks efter at den internationale kommission fremlagde sine konklusioner truede præsident Lee Myung-bak med »resolutte modforholdsregler«.
Pyongyang advarer imidlertid i klare vendinger regeringen i Seoul og det internationale samfund mod at tage fjendtlige initiativer på basis af rapporten, som bygger på beviser, der »helt og holdent er fremstillet med det formål at vildlede offentligheden i og uden for Korea«, som Nordkoreas nyhedsbureau KCNA skriver.
Krigsfare
»Vores hær og vores befolkning vil umiddelbart iværksætte passende hårde modsvar inklusive en altomfattende krig i tilfælde af straffeaktioner og sanktioner«, citerer KCNA forsvarskommissionen.
I de næsten to måneder, der er gået siden krigsskibet Cheonan sank i Det Gule Hav tæt på Nordkoreas farvandsgrænse har Sydkorea stort set afholdt sig fra direkte anklager mod Nordkorea.
Men oplysningerne om hvornår og hvordan Cheonan sank har skiftet, påpeger den sydkoreanske netavis hani.co.
Umiddelbart efter hændelsen sagde Sydkoreas hærchef Lee Ki-sik, at »Ingen nordkoreanske krigsskibe er observeret, og der er ingen mulighed for, at de kan nærme sig de farvande, hvor uheldet fandt sted«.
Sydkoreas forsvarsminister Kim Tae-young tror, at Nordkorea er involveret – aktivt eller passivt:
»Det kunne være en nordkoreansk mine, der er flydt ind i vores område«, sagde han under en høring i parlamentets forsvarskomite.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278