Syv skarpe om krig til unge
Syv skarpe om krig til ungeHvad mener de politiske ungdomsorganisationer om Danmarks krig i Afghanistan? Arbejderen har fyret syv skarpe spørgsmål om Danmarks krig i Afghanistan af til de røde og lyserøde ungdomsorganisationer.1) Synes I det er i orden, at Danmark er i krig i Afghanistan?
2) Tror I på regeringens påstand om, at Afghanistan truer sikkerheden i Danmark?
3) Synes I, at krigen berettiger, at 31 unge danske soldater er blevet dræbt?
4) Synes I, at krigen retfærdiggør tusinder af dræbte afghanere?
5) Synes I, at krigen må koste 2,4 milliarder danske kroner om året?
6) Hvorfor tror I, at danskerne ikke protesterer mere mod krigen end de gør?
7) Har Danmark brug for en fredsbevægelse? Og hvis ja: Hvordan skal man mobilisere og organisere den?
Anders Sørensen - Kommunistisk Partis ungdomsansvarlig.
1. - Nej, vi er i Afghanistan ikke som befrielseshær, men som besættelsesmagt. NATO er i Afghanistan først og fremmest for at udplyndre landets ressourcer.
2. - Nej. NATO`s strategiske målsætning med tilstedeværelsen i Afghanistan er at spille med musklerne overfor fremtidige økonomiske supermagter som Rusland, Kina og Indien.
3. - Nej, det er afskyeligt at sende unge mennesker i døden på falske forudsætninger.
4. - Nej, det er krigens største katastrofe! Og dødstallet vil stige til den dag NATO trækker sig ud, for så længe et land er besat, vil der være modstand.
5. - Nej. Og ikke mindst i en krisesituation er det en barbarisk økonomisk prioritering. Brug pengene på velfærd og arbejdspladser!
6. - Der er ikke nær nok fokus på krigens konsekvenser og årsager i de kommercielle medier. Den danske befolkning har altså ikke tilstrækkelig forudsætning for at tage stilling til krigen.
7. - Ja. Vi skal aktivt udbrede kendskabet til krigens årsag og tragiske konsekvenser! Vi skal påvirke vores fagforening og elevorganisation til at tage aktiv stilling imod krigen.
Peter Hummelgaard Thomsen - Forbundsformand i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.
1. - Ja. For os er krigen i Afghanistan en nødvendig krig. Da krigen i Afghanistan blev indledt var det et forsvar mod al-Qaedas omfattende aktivitet i blandt andet Afghanistan, en aktivitet der blandt andet udmøntede sig i 9/11. Vi kan ikke acceptere, at lade Afghanerne i stikken, for gør vi det vil vi overlade den afghanske befolkning til Talebans middelalderlige syn på styreform og kvinders ligestilling.
2. - Direkte er der ikke nogen åbenlys trussel mod Danmark. Men hvis organisationer som al-Qaeda og Taleban får frit spil til at destabilisere hele Mellemøsten, vil det skabe en trussel.
3. - Krig er modbydeligt, men desværre nogle gange nødvendigt, og sådan er det i Afghanistan. Krig koster desværre nogle gange liv. Men soldaterne ved også godt hvilken risiko de løber når de vælger deres job, og jeg har enorm stor respekt for de soldater der sætter deres liv på spil for Danmark og den afghanske befolknings frihed.
4. - Det må være et krav til alle landene, at man gør alt hvad man kan for at undgå civile tab. Desværre er det ikke altid muligt, og i tilfældet med Afghanistan, hvor Taleban skjuler sig mellem civilbefolkningen bliver det kun endnu sværere.
5. - Det koster penge at deltage i en krig for demokrati og frihed, så ja det synes vi er i orden. Krig er dyrt, men på den anden side er det umuligt at sætte en pris på kampen for frihed og demokrati til den afghanske befolkning.
6. - Grundlæggende fordi den danske befolkning har forståelse for, og er enige i, grundlaget for krigen. Den danske befolkning kan se, at krigen i Afghanistan er en legitim krig, modsat krigen i Irak, som var illegitim, og derfor heller ikke havde opbakning i befolkningen.
7. - Danmark har brug for en bredere offentlig debat om det faktum, at vi er i krig.
Det er nødvendigt med en bred folkelig opbakning til vores soldater, og det nødvendigt at den brede befolkning forstår hvad vi gør i Afghanistan. Og det er nødvendigt med en debat om, hvordan vi hjælper de soldater, der har haft traumatiserende oplevelser.
Astrid Østergård Andersen - SUF`s Koordinationsgruppe.
1. - Nej, krigen er ikke i orden. Den bliver holdt i gang på et falsk grundlag om opbygning af demokrati, men i virkeligheden handler det om vestlig dominans.
2. - Afghanistan truer ikke sikkerheden i Danmark. Den største trussel mod sikkerheden i verden er den ulighed og udbytning, der finder sted. Det er vigtigt at forstå, at den politik Vesten fører, radikaliserer mange i den såkaldte tredje verden, og at vi på den måde skaber vores egne fjender. Uden støtte til Israel og korrupte regimer rundt om i verden ville vi ikke have den nuværende sikkerhedssituation.
3. - Krigen berettiger ikke nogens død. Krigen handler ikke om demokrati eller opbygning. Krigen handler om, at Vesten ønsker endnu en bastion i Centralasien. Krigen er ikke berettiget og berettiger derfor intet
4. - Nej, det er tragisk, at så mange dør for at Vesten kan få endnu en lydstat.
5. - Det er vanvittigt at bruge så mange penge på at myrde folk. Vi har hårdt brug for massive investeringer i uddannelse og velfærd. Regeringen har åbenbart prioriteret krig højere end velfærd. Det er det samme vi kan se med indkøb af nye kampfly og oprustning.
6. - Invasionsstyrken kontrollerer størstedelen af den information, der kommer ud, og befolkningen får derfor ikke et nuanceret billede af de ugerninger, der finder sted. For det andet er det ikke blevet prioriteret af de progressive. Fredsarbejdet har været fokuseret på Irak og Palæstina.
7. - Danmark har brug for en stærk og bred fredsbevægelse. En bevægelse der ikke fokuserer på en enkelt konflikt, men løbende forholder sig til de udfordringer, der kommer. Bevægelsen skal være demokratisk. Den skal inkludere elev- og studenterbevægelse og fagbevægelsen.
Pelle Dam - Landsformand for SF Ungdom.
1. - Nej. Grundlæggende er vi imod krigen, og mener, at de danske soldater skal trækkes hjem så hurtigt som muligt.
2. - Ikke mere end så mange andre lande. Og under alle omstændigheder bliver det kun værre af den besættelsesmagt, vi pt. er en del af: Besættelsen radikaliserer afghanerne, og øger dermed terror-risikoen frem for at dulme den.
3. - Det er altid forfærdeligt, når vi mister soldater i krig. Det er ikke mindre forfærdeligt, når der er tale om en krig, som det ser ud til at være umuligt at vinde.
4. - Nej - og at Forsvaret dækker over civile tab, sådan som det for nyligt er kommet frem, er beskæmmende.
5. - Vi mener, at der snarest burde påbegyndes en hjemtrækningsproces, hvor vi over en periode på eksempelvis fem år trækker soldaterne hjem fra Afghanistan - samtidig med, at vi investerede i at give afghanerne de bedst mulige vilkår for at styre deres eget land.
6. - Protest-viljen bliver naturligt mindre efter så mange år i krig. Det begynder - skræmmende, men sandt - at blive en del af vores hverdag, som vi vænner os mere og mere til.
7. - Det bliver svært - netop fordi Afghanistan desværre er lidt en død sild i den offentlige debat. Men der er utvivlsomt brug for at lægge pres på regeringen for at få en exit-strategi på plads.
*** Billedtekst****
Demokratiets vilkår i Afghanistan efter otte års krig og besættelse.. Foto: NATO
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278