Om morgenen den 12. marts 1938 ruller tyske tanks ind i Østrig. Det første store skridt til at gøre Hitlers Nazi-tyskland til en stormagt er taget
Siden starten af sin politiske karriere i 1920`erne er Adolf Hitlers mål at samle den tysktalende befolkning i Europa i ét samlet 'Stortyskland', som udgangspunkt for videre erobringer mod øst.
Efter magtovertagelsen i 1933 koncentrerer nazisterne sig dog om at undertrykke den politiske modstand hjemme og skabe en statsadministration, der er loyal overfor nazi-partiet. Derefter begynder Tyskland systematisk at bryde de restriktioner, det er blevet pålagt via Versailles-traktaten efter afslutningen af Første Verdenskrig.
Grænsen mod vest bliver gen-militariseret, og oprustningen af den tyske værnemagt begynder. Det næste mål er Østrig. Selv om de to lande ikke har været samlet i én stat siden middelalderen, starter Hitler en aggressiv kampagne for at bringe Østrig 'heim ins Reich'.
Østrig har siden 1934 været et fascistisk diktatur med det Kristne Sociale Parti som eneste lovlige parti. Derfor er mange politiske aktivister fængslet, primært socialister og kommunister, men også mange nazister.
De fængslede nazister bliver Hitlers alibi for at øge presset på Østrig. Den 12. februar 1938 mødes han med Østrigs kansler Kurt Schuschnigg og kræver, at Østrig straks legaliserer de forbudte politiske partier, frigiver politiske fanger og lader nazisterne indgå i regeringen, ellers vil han tage sine forholdsregler.
Schuschnigg bøjer sig og løslader både nazisterne, socialister og kommunister, men han ved godt, at et selvstændigt Østrig snart er slut. Presset fra Tyskland og de hjemlige nazister for at indlemme landet i Stortyskland er for stærkt.
Som et sidste desperat forsøg udskriver regeringen folkeafstemning om landet skal bevare sin selvstændighed eller indlemmes i Tyskland. Kommunisterne, der er klar over den fremtid, der venter dem i det nazistiske Tyskland, støtter afstemningen og erklærer sin støtte regeringen.
Afstemningen bliver aldrig afholdt, for 11. marts kræver Hitler, at al magt i Østrig overgår til nazi-partiet. Schuschnigg vælger at træde tilbage, og samme aften giver Hitler ordre til at invadere Østrig. I løbet af den 12. marts besætter den tyske værnemagt hele Østrig uden kamp.
Dagen efter bliver Østrig officielt indlemmet i Tyskland som provinsen Ostmark, og i april 'bekræfter' en folkeafstemning, det der allerede er sket med over 99% af stemmerne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278