24 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

KØBENHAVN/ HELE LANDET - Cubafest sætter et punktum

KØBENHAVN/ HELE LANDET - Cubafest sætter et punktum

Torsdag, 21. januar, 2010, 00:00:00

Støttefesten ¤¤Hjælp Cuba¤¤ lørdag den 30. januar i Trekronergade 26 i Valby sætter punktum for indsamlingen, men er startskud for et fantastisk byggeprojekt

Indbyggerne i den cubanske by Baracoa kommer til at nyde godt af en stor orkanindsamling, som en kreds af faglige venner af Cuba har gennemført siden 2008. Dengang blev Cuba blev ramt af tre voldsomme orkaner inden for få uger:
- Baracoa blev ramt af alle tre, fortæller Tom Bryde fra fagforeningen 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejderne i København. Tom Bryde har været med til at tage initiativet; blandt andet sammen med chefkonsulent Ole Zander fra FOA:
- Behovet for hjælp til genopbygning efter orkanerne er noget større i Baracoa end i Havanna og i det nordlige Cuba, hvor husene mest er af sten. Her i Baracoa er mange af husene af træ, og de blev ødelagt af de hårde vindstød og af de voldsomme bølger, fortæller Ole Zander.

Støttefest
De to fagforeningsfolk er ved at forberede en stor støttefest, som løber af stabelen lørdag den 30. januar fra klokken 19 i BJMF, Trekronergade 26 i Valby.
Festen skal blive et farverigt og rytmisk punktum for en flot 'Hjælp Cuba'-indsamling, som nærmer sig 300.000 kr.
- Der bliver ikke egentlig spisning, forklarer Tom Bryde, men man kan købe empanadas og snacks.
Det koster 120 kroner at komme ind. Billetter kan købes ved døren. Men man kan også købe sin billet på forhånd. Så får man rabat og prisen er 100 kroner.
Der bliver tale ved Cubas ambassadør Guillermo Vazquez og dejlig cubansk dansemusik ved det store pigeband 'Havana Lady Club'. Frede (Fup) Nordbrink vil også indtage scenen.
Baren byder på cubanske drikkevarer og drinks: Mojitos, Havanna Libre og ægte havanesere.
Tom Bryde og Ole Zander ser frem til en god fest og penge, der klinger i kassen, så der kan blive bygget boliger i Baracoa.
Begge har de været i den middelstore provinsby i det sydøstlige hjørne af Cuba.
De holder af byen, og har mødt en del af de mennesker, som blev så hårdt ramt af orkanerne i 2008. Solidaritet med Cuba er en hjertesag for dem og med Baracoa i særdeleshed.
Det var det sted Columbus gik i land i 1492 og 20 år senere kolonisatoren Velazquez, der grundlagde byen.
- Der er noget med, at et trækors, der kan dateres tilbage til Columbus står i en faldefærdig kirke midt i byen, fortæller Ole Zander.
- Der er nogle italienske katolikker, der samler penge ind til at restaurere kirken, men pengene fra vores indsamling går til at bygge gode huse til de mennesker, der mistede hus og hjem under orkanerne.

Et stort projekt
Den danske indsamling bliver del af et meget stort projekt, der skal restaurere og genskabe Baracoas Malecon-promenade med et nyt bolværk. En mur med lænseporte, så vandmasserne, der vil skylle ind over muren ved fremtidige orkaner, kan løbe ud i havet igen - og ikke som i 2008 fosse langs vejen og gennem husene.
- En skole og en børnehave blev revet med i havet, fortæller Ole Zander.
- Ja, der var ingen børn. De var evakueret. Der var ingen - eller næsten ingen cubanere der mistede livet under de tre hårde orkaner. De er gode til at sikre menneskers liv, tilføjer han.
Tom Bryde skal besøge Baracoa i maj i år. Tidsplanen for byggeprojektet er, at det skal stå færdigt i 2012. Da skal byen fejre 500 året for grundlæggelsen.
Så der bliver travlt med byggeriet.
Projektet er stort.
Tom Bryde viser en projektmappe frem, som side efter side viser, hvordan den lange strandpromenade ser ud i dag og nedenunder er der en grafisk præsentation af, hvordan det vil se ud efter at byggeprojektet er færdigt.
Det er imponerende.
- Den tekniske skole i Guantanamo-provinsen bliver udvidet. Der er brug for at uddanne nogle flere håndværkere til det her projekt, fortæller kassereren i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening.
- Ja, vi sender ikke byggebrigader til Cuba. Vi sender pengene, og de udfører arbejdet. På den måde får Cuba rigtig meget for pengene.
Solidaritet med Cuba er som nævnt en hjertesag for de to, og for alle de andre aktive omkring indsamlingen 'Hjælp Cuba'.

Hvad med Haiti?
Men det betyder ikke, at de akut nødlidende i Haiti ikke skal hjælpes.
- Der er ingen modsætning mellem at hjælpe Cuba og hjælpe jordskælvsofrene i Haiti, understreger Ole Zander.
- Min fagforening, FOA, har netop bevilget 50.000 til nødhjælp til Haiti.
Og så synes de to fagforeningsfolk, at USA godt kan yde noget i Haiti. Det skylder de.
- Man kan godt sige, at Haiti har verden bevågenhed, mens Cuba jo ikke fik nogen videre hjælp. I hvert fald ikke fra USA.
- De ville ikke engang ophæve blokaden nogle uger for at Cuba kunne købe en masse tagplader og andet til at klare den alvorlige nødsituation, lyder det indigneret fra Ole Zander.
- Det kunne have klædt USA at hjælpe Cuba.
Og selvom den historie ikke bliver fortalt i de danske medier, så er både Tom Bryde og Ole Zander opmærksomme på, at Cuba er blandt de lande, der hjælper de nødstedte i Haiti aller mest.
Flere hundrede cubanske læger arbejdede i Haiti inden jordskælvet. De har allerede ydet en stor og livreddende indsats blandt ofrene for jordskælvet.
Så nej, der er overhovedet ingen modsætning mellem at samle ind til ofrene for tropiske orkaner i Cuba og så hjælpe de nødlidende i Haiti.
Solidaritet kan der kun blive for lidt af.

Støttefest Hjælp Cuba, lørdag den 30. januar kl. 19.00 hos BJMF i Trekronergade 26, Valby. Entre 120 kr. Billetter a 100 kr. hos Tom Bryde i fagforeningen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jan. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:39

Nyheder