USA`s præsident Dwight Eisenhower godkender den 17 marts 1960 et hemmeligt træningsprogram for eksilcubanere USA. Programmet er en forberedelse af den invasion af Cuba, der godt et år senere finder sted
Cubas nye styre har længe været en torn i øjet på den store nabo. Revolutionen i Cuba finder sted under den kolde krig mod den brutale diktator Batista. I starten siger Cubas nye ledelse, at revolutionen er humanistisk, men forskellig fra kapitalisme og kommunisme.
Fidel Castro rejser i april 1959 til USA, hvor han inviterer til at investere i Cuba. Alligevel siger Eisenhowers vicepræsient, Richard Nixon, at den cubanske regering bør styrtes me d vold.
USA vil helst udradere den cubanske revolution, før dens ideer breder sig, og det er det, Eisenhower vil sætte gang i med det nye træningsprogram.
Den 15. april 1961 godt et år efter programmet bliver godkendt, sættes invasionen af Cuba i gang. Ikke af præsident Eisenhower, men af hans efterfølger præsident John F. Kennedy, der har indtaget Det Hvide Hus i januar.
Angrebet bliver sat ind i Svinebugten, hvor amerikanske skibe og luftvåben landsætter 1500 bevæbnede eksilcubanere. Samtidig med landsætningen bomber amerikanske fly strategiske steder fra luften.
Både USA og eksilcubanerne er overbeviste om, at sejren bliver nem, og at den cubanske befolkning vil rejse sig til oprør mod Fidel Castro. Men de forregner sig alle.
Blot 72 timer efter invasionens start slutter invasionseventyret med et eklatant nederlag for USA. Ganske vist udspiller der sig hårde kampe i Svinebugten, men det bliver slået ned. Og det folkelige oprør, som USA og eksilcubanerne satser hele invasionen på udebliver helt.
Efter at USA har slikket sårene, sætter Kennedy en diplomatisk offensiv i gang for at isolere Cuba. Landet bliver smidt ud af Organisationen af Amerikanske Stater i januar 1962. Og USA presser en lang række lande til at bryde de diplomatiske forbindelser med Cuba.
Desuden indleder USA en økonomisk boykot af Cuba, som gennem årene er blevet strammet. Boykotten opretholdes den dag i dag, om end præsident Barack Obama har lempet den lidt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278