I 1956 får England sin første lov, der skal begrænse luftforureningen. Det sker efter, at 12.000 mennesker dør på få dage på grund af forurening
Den 6. december 1952 oplever det sydlige England et drastisk temperaturfald med temperaturer omkring frysepunktet. Samtidig lægger en tæt dyne af tåge sig over storbyen London, hvad der kun er med til at forværre den isnende kulde.
Det kolde vejr får mange af Londons indbyggere til at fyre ekstra godt op de kakkelovne, der stadig er den eneste opvarmning i langt de fleste hjem. Resultatet bliver en katastrofe, der over et par uger skal koste tusindvis af byens indbyggere livet.
I 1952 er London en af verdens mest forurenede byer, og byen er jævnligt plaget af en tung dyne af smog. Det kolde vintervejr skaber i løbet af den 6. december en dødsensfarlig cocktail:
Dels betyder kulden, at der bliver fyret ekstra hårdt i de små hjem, dels lægger den kolde luft sig som et låg over London og forhindrer den forurenede luft i at komme ud. Samtidig er de kul, som befolkningen fyrer op med, af en mildt sagt dårlig kvalitet med et stort indhold af svovl og andre skadelige stoffer.
Det gode kul eksporteres nemlig til USA. I løbet af den 7. december er luftforureningen i det centrale London nået til et livstruende niveau, og det er praktisk taget ikke til at se en hånd for sig.
Alligevel lægger næsten ingen mærke til den farlige situation, for befolkningen er vant til smog og tåge, så det kan vel ikke være så slemt? I mellemtiden begynder folk mange steder at få besvær med at trække vejret.
Det er især de gamle og de helt små børn i de fattige arbejderkvarterer, der bukker under. Først efter at smoggen er lettet noget den 9. december, bliver myndighederne klar over, hvad der er sket.
Det anslås at cirka 12.000 mennesker dør under smoggen og i ugerne efter af svovl- og kulilteforgiftning, eller simpelthen af kvælning. Næsten alle de døde er gamle og børn fra arbejderklassen.
Katastrofen kommer som et chok for den britiske befolkning, og der rejser sig en folkestemning for bedre miljø, én af de første af slagsen. I 1956 får England sin første lov, der skal begrænse luftforureningen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278