Den 4. april 1968, kl. 18:01 bliver den sorte borgerrettighedsforkæmper Martin Luther King Jr. skudt, da han står på balkonen til sit motelværelse i Memphis, Tennessee
Mordet chokerer USA, for King er om nogen blevet symbol på kampen for de sortes rettigheder. I 1951 afslutter Martin Luther King teologistudiet, og i 1953 begynder han som præst ved Dexter Avenue Baptistiske Kirke i Montgomery, Alabama. King er mest optaget af præstegerningen, men bliver hurtigt involveret i Borgerrettighedsbevægelsen.
Da Rosa Parks i 1955 bliver anholdt for at nægte at afgive sit bussæde til en hvid mand, går King ind i organiseringen af boykotten af Montgomerys busser. Boykotten varer over ét år, og blandt hvide højreekstremister bliver hadet så stærkt, at Kings hus bliver udsat for et bombeattentat.
Fra et tidligt tidspunkt står King i et nært forhold til borgerretsaktivisten Bayard Rustin. Sammen udarbejder de en strategi for ikke-voldelige aktioner og civil ulydighed.
Fra 1961 begynder FBI at aflytte King, som de mistænker for at være kommunist, hvad der ligger den stærkt religiøse King fjernt. Senere forsøger FBI gentagne gange med aflytningerne at skabe splittelse i Borgerrettighedsbevægelsen, dog uden held i Kings levetid.
I sommeren 1963 er King én af hovedfigurerne bag 'Marchen Mod Washington', der samler 250.000 mennesker bag kravet om lige rettigheder for alle amerikanere. En del sorte i Black Power- bevægelsen, heriblandt Malcom X, kritiserer aktionen for at stille for bløde krav, men tilslutningen til marchen er enorm. King skriver sig selv ind i historiebøgerne, da han ved afslutningen af marchen leverer sin berømte tale: 'I have a Dream'.
Fra da af er Martin Luther King ubestridt den førende figur i Borgerrettighedsbevægelsen. Hans ikke-volds-strategi skaber stor sympati og opbakning for sagen blandt hvide, men koster også mange lidelser. I 1965 arrangeres en lignende march imod Montgomery, men den fredelige march bliver brutalt overfaldet af politi og lokale militser med køller og tåregas.
Gradvist skærper Borgerrettighedsbevægelsen kravene til også at omfatte social og økonomisk ligestilling. King går aktivt ind i modstanden mod Vietnamkrigen og erklærer sig åbent som tilhænger af 'demokratisk socialisme'. I marts 1968 er King tilbage i Tennessee for at støtte strejkende sorte arbejdere, og den 3. april giver han sin sidste tale 'I`ve been to the Mountaintop'. Lidt over ét døgn senere bliver han skudt.
Den småkriminelle James Earl Ray bliver idømt 99 års fængsel for mordet. Det er dog langt fra sikkert, at han har begået det. Ray er stort set apolitisk, og ved knap, hvem Martin Luther King er. Hvem der reelt står bag mordet, er stadig uopklaret.
Se filmen 'Who Killed Martin Luther King?' af Michel Parbot.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278