Der skal gå endnu 37 år og en blodig invasion før USA endelig overgiver kontrollen med Panamakanalen i 1999
Den 9. januar 1964 udbryder der uroligheder i den amerikansk kontrollerede sikkerhedszone, der omgiver Panamakanalen.
Siden Panamas selvstændighed i 1903 har USA haft militær kontrol over den strategisk vigtige kanal, der forbinder Atlanterhavet med Stillehavet.
Den afspærrede zone er formelt set panamansk territorium, men i realiteten kunne det lige så godt være en del af USA med egne skoler, butikker og elforsyning.
Befolkningen i Panama er langtfra begejstret for USA`s konstante tilstedeværelse, og utilfredsheden samler sig især om det symbolske i, at der kun bliver flaget med USA`s flag langs kanalen.
Som svar på den folkelige modstand udsteder den lokale guvernør kort efter nytår 1964 et dekret om at fjerne de provokerende flag, så der hverken flages med amerikansk eller panamansk flag.
Dekretet bliver øjeblikkeligt mødt med protester fra amerikanske statsborgere, der bor i zonen. En større demonstration samler sig om morgenen den 9. januar foran Balboa High School, hvor de hejser Stars and Stripes til tonerne af USA`s nationalsang.
Provokationen resulterer hurtigt i en stor moddemonstration med næsten 30.000 vrede panamanere, der forsøger at trænge ind i zonen for at hejse deres eget flag.
Selv om det lykkes demonstranterne at få politiets tilladelse til at trænge ind med en lille gruppe, bliver disse hurtigt overfaldet af civile amerikanere. Det udvikler sig hurtigt til voldsomme uroligheder, der breder sig over hele Panama City.
Hurtigt bliver zonens politistyrke klar over, at de ikke selv kan kontrollere den vrede folkemængde, og den lokale infanteribrigade, der befinder sig på militærbasen, bliver sat ind.
Efter flere timers kamp får soldaterne drevet demonstranterne tilbage, netop som de er ved at rive hegnet omkring zonen ned, ved at skyde direkte ind i mængden. Kampene fortsætter i Panama City hele den følgende dag.
Da optøjerne har lagt sig er 21 panamanere og fire amerikanske betjente blevet dræbt, og over 300 andre er blevet såret. Den brutale nedkæmpelse af demonstranterne vækker forargelse over hele verden. For panamanerne står det klart, at USA ikke er anderledes end andre kolonimagter.
Der skal gå endnu 37 år og en blodig invasion før USA endelig overgiver kontrollen med Panamakanalen i 1999. Selv i dag fastholder USA deres ret til når som helst at invadere Panama, hvis de føler deres interesser truet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278