15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

9.maj 1945 - Bornholms befrielse

9.maj 1945 - Bornholms befrielse

Tirsdag, 09. maj, 2006, 00:00:00

Om eftermiddagen den 9. maj 1945 går de første sovjetiske soldater i land på Bornholm, og dermed slutter den tyske besættelse af Danmark endelig. Forud er gået nogle dramatiske døgn, da den tyske militære øverstkommanderende på Bornholm, von Kamptz, nægter at overgive sig til Sovjetunionen den 6. maj. Ligesom andre tyske officerer har Kamptz ordrer til kun at overgive sig til Vestmagterne, da fredsaftalen med Sovjet endnu ikke er trådt i kraft

Den 7. maj iværksætter det sovjetiske luftvåben et angreb på Rønne og Nexø, hvor ti mennesker omkommer. Kamptz får derefter en frist til næste dag klokken 10 til at overgive sig, men tyskerne håber stadig på, at englænderne vil besætte øen for russerne og afviser.
Følgen bliver endnu et angreb på Rønne og Nexø den 8. maj, denne gang kun med materiel skade. Om aftenen den 8. maj træder våbenstilstanden på østfronten i kraft, og den tyske overgivelse er total.
Da fem sovjetiske torpedobåde med 100 mand lander i Rønne havn om eftermiddagen den 9. maj, møder de da heller ikke nogen modstand.
Der har været spekuleret meget i årsagen til, at Sovjetunionen overhovedet gjorde sig den ulejlighed at befri Bornholm. Borgerlige historikere ser det som Sovjetunionens forsøg på at styre den politiske udvikling i Danmark efter krigen.
Det passer imidlertid dårligt sammen med, at Sovjet aldrig stillede politiske krav til Danmark og de 7000 soldater på Bornholm generelt holdt sig for sig selv og ikke greb særligt ind i bornholmernes daglige liv.
Det er mere sandsynlig, at Bornholm blev befriet af Sovjet, simpelthen fordi øen lå langt bag de russiske linjer på fastlandet.
I marts 1946 anmoder den danske regering Moskva om, at de sovjetiske tropper forlader Bornholm, fordi Danmark nu selv kan overtage øens forvar, det sovjetiske svar er positivt. Dagen efter begynder tilbagetrækningen, og den sidste sovjetiske soldat forlader Bornholm 5. april 1946.
Som et politisk signal har myndighederne på Bornholm siden fejret Bornholms befrielse på denne dato, men 2006 er sidste gang. Fra nu af vil Bornholm officielt fejre befrielsen sammen med resten af Danmark den 4. - 5. maj.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. maj. 2006 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:44

Nyheder