05 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

28. februar1986 - Oluf Palme myrdes

28. februar1986 - Oluf Palme myrdes

Tirsdag, 28. februar, 2006, 00:00:00

I aften for 20 år siden bliver den svenske statsminister Sven Oluf Joachim Palme myrdet på åben gade i Stockholm. En meget markant nordisk politiker, som mange hader at elske, og flere elsker at hade, er død

Palme kommer fra et borgerligt miljø som søn af direktøren i et forsikringsselskab og en baltisk adelsdame, og Palme bliver gift med adelig akademiker fra en af Sveriges største jordejerfamilier. Han er juridisk kandidat i 1951, kommer ret hurtigt ind i det socialdemokratiske partiapparat og bliver personligt knyttet til den svenske landsfader, Tage Erlander.
Palme vælges ind i Rigsdagen i 1958 og får flere ministerposter i 60'erne, bl.a. undervisningsministerposten. I 1969 dør Tage Erlander, og Oluf Palme bliver både partiformand og statsminister. Indenrigspolitisk er Palme en omstridt person, som i højkonjunkturen forstår at fremstille samfundsændringer som industriforandring, urbanisering, folkevandring, massebilisme og uddannelseskrav som en ubrudt udvikling bort fra klassesamfundet frem mod valgfrihedens, den sociale trygheds og ligestillingens samfund.
Krisen, der slår igennem i slutningen af 70'erne, falder sammen med en voldsom modstand blandt svenskerne mod atomkraft og lønmodtagerfonde, og det fører til, at socialdemokratiet mister flertallet og må i opposition frem til 1982. Som noget af det første efter at have dannet regering igen, gennemfører Palme den svenske model for ØD, økonomisk demokrati. Udenrigspolitisk kommer Palme imidlertid til at spille en progressiv rolle. Som den første vestlige leder går han mod USA's krig i Vietnam og bliver en meget skarp kritiker af USA.
Som oppositionsleder 1976-82 får han en række internationale politiske opgaver; han er bl.a. FN-mægler i konflikten mellem Iran og Irak og i 1980 formand for en international kommission for nedrustnings- og sikkerhedsspørgsmål (Palmekommissionen). Tilbage som statsminister engagerer Palme sig i Norden som atomvåbenfri zone. Hans sidste regeringsår bliver imidlertid skæmmet af Bofors skandalen om hemmelige salg af våben til krigsførende lande.
Forfatteren af dagens historie glemmer dog aldrig, da han går ved siden af Palme i menneskekæden for atomvåbenfrit Norden rundt om Christiansborg i forbindelse med den nordiske parlamentarikerkonference 3 måneder før hans død. Mordet på Palme er aldrig opklaret. Der er talrige konspirationsteorier og andre teorier, men ingen af dem er bevist.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. feb. 2006 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:44

Nyheder