03 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tillidsmandsgrupper - en god ide

Tillidsmandsgrupper - en god ide

Onsdag, 09. juni, 2004, 00:00:00

På opera-byggeriet i København står tillidsfolkene sammen - det er også værd at gøre på andre byggepladser, mener Glenn Enna og Arne Cheller.

Glenn Enna og Arne Cheller kan varmt anbefale ideen med at danne tillidsmandsgrupper, bestående af tillids- og sikkerhedsfolk, i hvert fald på de store byggepladser.
- Det er som om bygherrrerne har mere respekt, når vi står sammen, i stedet for at vi kommer rendende enkeltvis, siger Glenn
For Glenn er det ikke første gang, han har været på en byggeplads, hvor tillids- og sikkerhedsfolk arbejder tæt sammen.
Da vi byggede ude på Tuborg, snakkede vi også sammen, tillids- og sikkerhedsfolk. Det fungerede godt.

Støtte fra Byggefagenes Samvirke
Tillidsmandsgruppen på Operahuset er kommet op at stå med støtte fra flere fagforeninger i Byggefagenes Samvirke. Det var de underbetalte portugisiske facadearbejdere, der satte skub i tingene. Men gruppen har i tidens løb taget sig af mange problemer, store som små.
Tillidsmandsgruppen mødes fast den første tirsdag i hver måned. Og efter behov, hvis der er 'nogle ting der skal rettes', som Glenn udtrykker det.
- Så har vi en telefonliste, så vi hurtigt kan stikke hovederne sammen. For eksempel har vi her til morgen været ude for, at en midlertidig opsat dobbeltport er væltet ned over en håndværker. Den var ikke gjort ordentlig fast. Han måtte en tur på hospitalet. Men heldigvis ser det ud til at han er sluppet med nogle knubs - ikke noget brækket. Men hvis han havde stået lidt anderledes, kunne han være blevet slået ihjel.
Derfor er der blevet ringet rundt, så tillidsmandsgruppen kan mødes næste dag.
- Vi skal lige diskutere hvordan vi sikrer, at det ikke gentager sig. Og vi skal også lige tjekke en sag med en isoleringsmand, der er blevet bortvist for at love én røvfuld. Hans kollegaer siger, at det har han ikke - det er en misforståelse, forklarer Glenn.

Østudvidelse øger nødvendigheden
Et særligt problem er de såkaldte arme-og-ben-firmaer - håndværkere, som af deres arbejdsgivere er blevet udstyret med et momsnummer, og optræder som 'selvstændige' på flere og flere byggepladser. Dem har de også på operahus-byggeriet, forklarer Arne.
- Men vi kan ikke rigtig gøre noget. Vi bruger dem også i vores branche. De har en bil og noget værktøj, og så kommer de og underbyder alle os andre. Vi isolerer dem, og vil ikke have noget at gøre med dem. Men der er svært at gøre noget ved det, mener Glenn.
- Det er enhver arbejdsgivers drøm at have sådan nogle folk. De stiller ikke krav om fornuftige arbejdsforhold, stiller ikke krav om feriepenge og sygepenge. Men så er det jo vores opgave at holde det i ave og sørge for, at det ikke danner præcedens. Hvis det bliver alt for almindeligt, så er vi jo på herrens mark, siger Arne.
- Det er vel også en nødvendighed med sådan et samarbejde mellem tillids- og sikkerhedsfolk på de store arbejdspladser, når vi ser på udviklingen med arbejdskraft fra de nye EU-lande. De skal selvfølgelig have lov til at arbejde her - men de skal følge de overenskomster og have de lønninger, vi har. Og der tror jeg det er en nødvendighed på fremtidens byggepladser, at man har sådan nogle tillidsmandsgrupper til at holde kontrol med tingene.
Der er ingen tvivl om, at der vil være nogle arbejdsgivere, som vil prøve at få østarbejdere ind som løntrykkere, mener Arne
- Selvom fagforeningerne også sætter ind, så har de jo ikke ressourcer til at kontrollere det hele. Det bliver os ude på pladsen, der må tage hånd om det. Og så er det vigtigt, at vi står sammen, understreger Arne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. jun. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:44

Nyheder