Den danske regering indgår aftale med USA om at oprette amerikanske militærbaser i Grønland. Aftalen går ud blandt andet på at anlægge en militærbase ved Thule med et radaranlæg, der indgår i USA´s forvarslingssystem over for det daværende Sovjetunionen
Men allerede under Anden Verdenskrig opretter USA baser i Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord) og Narsarsuaq til brug for transport af fly fra USA til Europa.
Efter krigen bliver lufthavnen i Kangerlussuaq bevaret som militærbase til blandt andet forsyning af DYE-stationerne på indlandsisen indtil 1991, hvor sammenbruddet i Østeuropa og den teknologiske udvikling iøvrigt gør basen overflødig.
Anlæggelsen af Thulebasen i 1953 fører til en tvangsflytning af Thule-eskimoerne Inughuit til den nye bosættelse Qaanaaq. Siden siden da har der været megen debat, undersøgelseskommissioner, retssager og politisk aktivitet i Grønland og Danmark om tvangsflytningen.
I 1995 bekræfter den danske regering nødtvungent, at statsminister H. C. Hansen - på trods af en beslutning i Folketinget om, at Danmark er atomvåbentfrit område - har accepteret, at USA udstationerer atomvåben på Thule-basen.
Som 'plaster på såret' betaler den danske stat 270 millioner kroner til Grønland. Pengene bliver øremærket til etablering af en civil lufthavn i Qaanaaq, der forventes færdiggjort i oktober 2001.
Fra Grønlands side har man igennem flere år insisteret på en genforhandling af forsvarsaftalen og en indskrænkning af baseområdet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278