Thomas Koppel har i årtier stillet sit store musikalske talent i fredens og solidatitetens tjeneste.
I dag fylder komponisten, musikeren og den politiske aktivist Thomas Koppel 60 år.
'Hvis du skærer musikken - eller i det hele taget kulturen - væk, så er det umuligt at lave politisk kamp. Så kommer du til at mangle kontakten med den fælles, dybe drøm, der er hovedkilden til forandring'.
Sådan indledte fødselaren i august 2002 et interviev med dagbladet Arbejderen. Det blev lavet da Thomas og Annisette med deres gruppe Savage Rose var på tourne i Danmark med optræden blandt andet i den Grå Han på Christiania og på Skanderborg Festivalen.
Lige inden da havde Thomas Koppel været blandt den kreds af kendte kulturmennesker, som havde sat deres navn på en global protest mod Irak-krigen. Appellen havde overskriften 'Not in our name' - Ikke i vores navn, hvor amerikanere sagde nej til at Bush fører krigen med befolkningens støtte.
Thomas Koppel boede dengang som i dag i Los Angeles i USA.
Herfra deltager han aktivt i fredskampen både med politiske appeller og med sin musik.
Det ligger helt i forlængelse af et livslangt engagement, hvor han har stillet sit store musikalske talent i fredens og solidatitetens tjeneste.
Noget der blot ligner en oversigt over Thomas Koppels musikalske bedrifter ligger langt ud over, hvad der kan finde plads i en lille hyldest på den runde fødselsdag.
I stedet lader vi Thomas Koppel selv formulere sit syn på den svære tid vi lever i, og om troen på forandring:
'Det er en fantastisk glæde at kunne bidrage både ved via musikken at repræsentere den optimisme, der er nedenunder de unges modstand - og være med til at bringe nogle af de erfaringer videre, vores og tidligere generationer har gjort.
Vi fornemmer på mange måder noget af den samme stemning der omgav nazisternes forsøg i 30'erne på at etablere en enerådig verdensmagt.....men modstanden står i en anden situation nu.
Dengang var der en socialistisk verdensmagt med stater, stærke partier og masseorganisationer over hele verden at bygge på. En stor del af alt det er jo splittet ad nu.
Til gengæld er det spændende, både som kunstner men først og fremmest som menneske, at se at reaktionen imod uretfærdighed og krig stadigvæk er der i lige så stærk målestok.
Det hele kan udvikle sig til en enorm, voldsom, kraftfuld, afgørende kamp mellem det man kan kalde 'mafiaen' på den ene side, og på den anden side almindelige mennesker med arbejdere og unge i spidsen.'
Kære Thomas Koppel; til lykke med de 60.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278