07 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ikke bleg for nye finansieringsformer i sundhedssektor

Ikke bleg for nye finansieringsformer i sundhedssektor

Torsdag, 23. januar, 2003, 00:00:00

Dagbladet Arbejderen har talt med Sophie Hæstrup Andersen, der er folketingsmedlem og sundhedsordfører for Socialdemokratiet

Den socialdemokratiske amtsborgmester, Johannes Flensted- Jensen har sagt, at det bliver nødvendigt, at arbejdsmarkedets parter betaler for en del af sundhedsudgifterne i fremtiden, via sundhedsforsikringer i overenskomsterne. Hvad siger du?
- Vi skal ikke være blege for at diskutere nye finansieringsformer i fremtiden. Det vigtigste for mig er, at det er en solidarisk finansiering, og at det ikke rører ved princippet om lige og fri adgang til sundhedsydelser.

Kan man forestille sig et forsikringssystem, som ikke vil betyde forskelsbehandling?
- Forslaget står helt for Johannes's egen regning. Det er ikke noget, der er diskuteret i partiet. Men ideen i Johannes's forslag er ikke, at nogle skal kunne slippe udenom køen til operation. Ideen er, at virksomhederne skal bidrage med betaling til behandling, når deres ansatte ér på hospitalet. Men det er selvfølgelig et problem, hvis det kun gælder dem, der er på arbejdsmarkedet. Så har vi allerede den første skævhed.

Hvis man lægger sundhedsforsikringer ind i overenskomsterne, bliver de jo en del af lønforhandlingen. Vil det ikke betyde lavere udbetalt løn?
- Jo, det er også derfor at jeg siger, at forslaget slet ikke er gennemdiskuteret. Der er mange ting, der skal tages højde for. Men det er okay at sende balloner op.

Hvorfor går Socialdemokratiet med i en nedskæringsrunde, for eksempel i Århus Amt, med omfattende sygehusbesparelser, trods store protester fra lokalbefolkningen?
- Det må stå for Århus Amts egen regning. Men besparelser skyldes jo især regeringens skattestop. Vi kan ikke bruge grønthøstermetoden ud over det hele, år for år, når vi ved at regeringen ikke har tænkt sig at tilføre flere midler på grund af skattestoppet. Derfor er det et forsøg på at tage en stor klump med det samme, så systemet måske kunne blive billigere eller anderledes.

Havde det så ikke været mere logisk at vende brodden mod regeringen, som var dem, der bestemte udgiftsrammen?
- Jo, og det forsøgte vi også i høj grad. Vi forsøgte på at rejse diskussionerne om, at det var regeringens skattestop, der var problemet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. jan. 2003 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:54

Nyheder