Den franske kaptajn Alfred Dreyfus blev på denne dag i 1895 deporteret til Djævleøen ud for Fransk Guyanas i Sydamerika, efter ved en krigsdomstol at være blevet degraderet og dømt til forvisning.
Anklagen lød på højforræderi. Men allerede i 1896 blev det påvist, at dommen over den jødiske kaptajn hvilede på falske dokumenter. Den skyldige var den forgældede major Esterhazy, som imidlertid blev frikendt.
Forfatteren Emile Zola skrev i 1898 en avisartikel under overskriften 'Jeg anklager'. Heri rettede Zola voldsomme anklager mod hærens generalstab.
'Dreyfus-affæren' delte i de følgende år Frankrig i to lejre, antidreyfusarderne, der støttedes af den katolske kirke, antisemitiske og højere officerskredse. Dreyfusarderne blev derimod bakket op af socialister og radikale.
Ved sagens genoptagelse i 1899 stadfæstedes dommen, men Dreyfus blev benådet. Først efter Esterhazys fulde tilståelse i 1904 blev Dreyfus frikendt. To år senere fik Dreyfus fuld oprejsning.
'Dreyfus-affærens' politiske konsekvens var afgjort et nederlag for kirken, mens de radikale sikrede sig en politisk nøglestilling.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278