27 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

- Jeg er bange for det bliver et nej

- Jeg er bange for det bliver et nej

Mandag, 11. november, 2002, 00:00:00

Dagbladet Arbejderen har snakket med Henning Koch, professor i forfatningsret, Københavns Universitet, og glødende unionstilhænger.

Du kalder den kommende unionsforfatning for en ublodig revolution. Hvorfor?
- Med ordet revolution mener jeg en helt fundamental omvæltning. Det afgørende nye er, at man indgår et fællesskab omkring nogle ganske bestemte ideologiske værdier. Disse værdier er nævnt i Giscard dÉstaings udkast til unionsforfatning. Dét, at alle stater utvetydigt bekender sig til fælles værdier, er en revolution.

Du siger, at man opløser det gamle EU, og etablerer en ny union. Men det kræver jo énstemmighed, kan den danske regering ikke forhindre dette skridt?
- Nej, det mener jeg ikke, at den kan. Det er derfor, at jeg bruger betegnelsen en ny orden. Når en ny orden sætter sig igennem, så opløser den gamle orden sig i praksis. Man bliver nødt til at anerkende, at visse historiske faser er af en sådan karakter, at juraen ikke længere er det bindemiddel, der kan holde tingene sammen. Sådan en historisk fase er vi på vej ind i. Og jeg anerkender, at i denne fase spiller magt en rolle.

Tror du, at den nye unionsforfatning bliver i strid med den danske grundlov?
- Dét spørgsmål vil jeg helt klart ikke svare på for nuværende. Det er sikkert, at det er det såkaldte menneskerettighedscharter, der kan komme til at skabe problemer i forhold til grundloven. I øjeblikket er der i teksten angivet tre forskellige løsningsmodeller i forhold til charteret. Og jeg vil først svare, når jeg ser, hvilken løsning, der vælges

Forventer du et ja eller et nej ved en folkeafstemning om en ny unionsforfatning?
- Jeg er bange for, at det bliver et nej. Jeg vil også sige, at for første gang siden 1972 mener jeg, at det reelt bliver en afstemning om, hvorvidt vi vil være med i EU.

Hvad vil du have, at de danske politikere skal gøre?
- Hvis ikke de to eneste partier, der kan bære et ja igennem, nemlig Venstre og Socialdemokratiet, kommer så meget frem i skoene, at man kan se tæerne, så har de selv valgt et nej. De skal gå offensivt ud og bekende sig helt åbent til dét værdigrundlag, som ligger i den nye unionsforfatning.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. nov. 2002 - 00:00   03. sep. 2012 - 11:54

Nyheder