Regeringen og Dansk Folkeparti har bevist, at de stadig betragter kommunisterne som den indre trussel
Lørdag den 9. november er det 83 år siden at Danmarks Kommunistiske Parti blev stiftet på en kongres i Fredericia. Siden da har DKP været en aktiv del af dansk arbejderbevægelse. Partiet har været med til at sætte sit præg på historien.
Det var blandt andet i 30'ernes arbejdsløshedsbevægelse og kamp mod fascismen. Det var i modstandsbevægelsen. Det var i kampen mod NATO i efterkrigstiden og mod Danmarks indlemmelse i EU. Det var i kampen for fred og for en aktiv fagbevægelse.
DKP er mange gange blevet dømt død og ligegyldig. Trods det er der stadig stor interesse om DKP's historie. Ikke mindst har Statsministeren og Dansk Folkeparti den seneste tid udvist stor interesse for partiets gøren og laden de seneste 50 år. Der skal nu igangsættes en officiel undersøgelse af 'den indre trussel' under den kolde krig i værk. For regeringen og dets støtteparti er det de danske kommunister, der er den indre trussel.
DKP har intet at skjule og ønsker også partiets historie sat under lup. Derfor arbejder partiet på at nedsætte en historiekommission. Den får blandt andet til opgave at tage initiativ til mere forskning i og debat om DKP's historie.
Et skridt i den retning er et offentlig debatmøde på DKP's 83-årig fødselsdag den 9. november kl. 14-17. Det holdes på Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv, Nørrebrogade 66 D, København N.
På mødet vil Svend Erik Christensen, der er ansvarlig for DKP's historiekommission, komme med et oplæg om hvordan DKP vil sætte fokus på historien. Sløret blive løftet for, hvordan historiekommissionen vil blive sammensat og hvad den skal arbejde med. Det kan heller ikke overraske at oplægget vil omtale de seneste initiativer for at imødegå Statsministeren og Dansk Folkepartis hetz mod den danske venstrefløj i almindelighed og DKP i særdeleshed for dets optræden under den kolde krig.
Det andet oplæg bliver holdt af arkivar Hans Uwe Petersen eller arkivar Anette Eklund Hansen. De vil fortælle om, hvordan DKP's arkiv har det, og hvordan det kan og bliver brugt. Arkivet blev for godt ti år siden overført fra Dr. Tværgade til Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv.
Det tredje debatoplæg tager historiker Thomas Clausen sig af. Med udgangspunkt i den seneste tids interesse for DKP's historie, vil Thomas Clausen komme ind på de holdninger der er til DKP's historie, samt hvad det er for nogle legender, der bringes til torvs.
Mødet er åben for alle, og der er gratis adgang.
Debatmøde om DKP's historie lørdag den 9. november kl. 14, Nørrebrogade 66 D i København.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278