Dagbladet Arbejderen har snakket med Henrik Pedersen, nyvalgt hovedbestyrelsesmedlem i Kristelig Folkeparti, om partiet og EU.
Hvordan har du det med beslutningen på Kristelig Folkepartis landsmøde om at ville fjerne den militære EU-undtagelse?
- Jeg synes, den er naiv. Kristelig Folkeparti mener ikke, at EU-hæren bliver til noget. Man tror, at alt vil være status quo i fremtiden. Men hvorfor skulle integrationen stoppe hér? Lige nu har de bare så travlt med østudvidelsen, at de ikke får gjort så meget ved det militære. Men det kommer.
Hvad gør unionsskeptikerne i Kristelig Folkeparti nu?
- Vi kan ikke gøre så meget. Bortset fra, at blive ved med at slås for vores indflydelse i partiet. De unge i Kristelig Folkeparti er ved at få stor indflydelse. Og blandt dem er der mange føderalister, der vil have fjernet alle forbehold. Men der er stadigvæk en solid unionsskepsis i partiet. Det er også de stemmer, der har valgt mig i hovedbestyrelsen.
Hvornår får vi en folkeafstemning om den militære undtagelse?
- Kristelig Folkeparti fremsætter senest efter jul beslutningsforslag i Folketinget om at få fjernet den militære undtagelse. Forslaget går på en folkeafstemning inden sommeren 2003. Det er vanvittigt at kræve folkeafstemning, så længe EU-Konventet ikke har gjort sit arbejde færdigt. Hvad nu, hvis den danske befolkning skal stemme om den militære undtagelse, samtidig med, at EU-konventet har foreslået vidtgående skridt i retning af EU-hæren?
Vil Kristelig Folkeparti røre ved nogle af de andre EU-undtagelser?
- Nej, efter min mening kan man ikke få opbakning i partiet til at pille ved nogle af de andre forbehold, selvom enkelte prøver.
Hvor står Kristelig Folkeparti, når det gælder unionsforfatningen i 2004?
- Jeg mener ikke, der er tvivl om, at partiet står på nej-siden. Landsmødet vedtog en resolution, der siger, at en kommende EU-traktat ikke må være i modstrid med de nationale grundlove, og at den ikke må indeholde noget som helst om menneskerettigheder. Og det er jo helt urealistisk, at det skulle blive opfyldt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278