21 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Globalt træf om et godt og klimarigtigt liv for alle

Bolivia inviterer:

Globalt træf om et godt og klimarigtigt liv for alle

Med 13 workshop- og konferencetemaer spænder programmet fra 'kapitalismens globale krise' over 'fødevaresuverænitet' og 'klimakrise' til 'Moder Jords rettigheder'.

Bolivias præsident Evo Morales fremlægger "Loven om Moder Jords rettigheder" i præsidentpaladset efter vedtagelsen i parlamentet.
FOTO: Jose Lirauze/ABI
1 af 1
20 dec 2012

Bolivia med præsident Evo Morales placerer sig blandt frontløberne for den globale bevægelse, der kæmper for en løsning på klima- og miljøproblemerne. I 2010 var Bolivia vært for en skelsættende global klimakonference. Nu inviterer Bolivia igen til globalt træf ved Titicaca-søens bred.

Mellem den 20. og 22. december forventes tusindvis af deltagere fra hele verden til den globale konference. Med hele 13 workshop- og konferencetemaer spænder programmet fra 'kapitalismens globale krise' over 'fødevaresuverænitet' og ' klimakrisen' til 'Moder Jords rettigheder'.

Tidligere på året har Bolivias parlament vedtaget en lov, der giver 'Moder Jord' juridiske rettigheder. Det betyder, at personer eller virksomheder, der forbryder sig mod klimaet og miljøet kan blive retsforfulgt og straffet. Det er et politiske og juridisk synspunkt, som Bolivia ønsker at få med i internationale klimatraktater.

Tilsvarende ønsker Bolivias regering, at retten til at 'leve godt' - i pagt med naturen og i respekt for 'Moder Jord' skal med i internationale FN-konventioner om menneskerettigheder.

Disse politisk-filosofiske tanker er tæt forbundet med kulturen og traditionerne hos Bolivias store oprindelige befolkning.

"Når Moder Jord er syg, og dyrene dør, så vil en stamme med folk fra alle kulturer samles, og de vil tro på handling - ikke på ord, og dermed vil de genrejse Jorden i hele dens skønhed. De vil kendes som Rainbow Warriors (Regnbuens Krigere)", lyder en legende i Bolivia.

Det er denne naturens og klimaets fredelige globale hær, som Bolivia nu sætter i stævne til december.

Bag invitationen står Bolivias regering i samarbejde med landets oprindelige folk og en række klima- og miljøorganisationer.

Interesserede kan læse mere på hjemmesiden: www.21.diciembre.bo - der er information både på spansk og på engelsk - og mulighed for at tilmelde sig.

Interesserede kan også kontakte Bolivias Ambassade i Danmark, Store Kongensgade 81, 2., 1264 København K. Telefon: 33 12 49 00, mail: embocopenhagen@mail.dk