02 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Offentlig høring om Danmarks deltagelse i Irak-krigen

Offentlig høring om Danmarks deltagelse i Irak-krigen

I anledning af 10-året for Danmarks indtræden i Irak-krigen afholder Anti-Torture Support Foundation (ATSF), Retspolitisk Forening og FN-forbundet offentlig høring om Danmarks deltagelse i Irak-krigen fredag den 22. marts klokken 12:30 - 16 i Proviantgården, Christiansborg, København. Tilmelding til tm@atsf.dk senest den 21. marts.

21 mar 2013

ATSF (Anti Torture Support Foundation), Retspolitisk Forening og FN-Forbundet afholder en offentlig høring om grundlag, beslutning og følger af Danmarks beslutning om i marts 2003 at deltage i Irakkrigen i ”koalitionen af villige”.

Høringen markerer, at det nu er 10 år siden, beslutningen blev truffet, ligesom der fortsat er debat om folkeretlige og nationale regler for videre dansk krigsdeltagelse, herunder blandt andet behandling af fanger.

Høringen afholdes fredag den 22. marts klokken 12:30 - 16, Proviantgården, Christiansborg.

Der er gratis adgang for interesserede, som forinden har tilmeldt sig senest den 21. marts på mail: tm@atsf.dk. Kun et begrænset antal pladser. 

Program :

Velkomst ved Tue Magnussen, ATSF-fonden.

1. Om folkeret og Danmarks deltagelse i 2003 i Irakkrigen ved professor Jens Elo Rytter, jura, Københavns Universitet.

2. Om Grundloven, især § 19, stk. 2. Grundlag i 1953 oplæg. ved professor Bent Sørensen, ATSF-fonden.

3. Om retssagen - sagsanlæg, proces og dom - resume og vurdering ved advokat Christian Harlang.

Højesteretsdommerne, der afsagde dom i 2010 i den såkaldte Grundlovssag om Irakkrigen, og de tre medlemmer af Irak- og Afghanistan-kommissionen af 2012 er inviteret.

4. Folkeretlige og nationalt-danske regler for undersøgelser af krigsindsats, herunder omtale af kommissoriet for Irak- og Afghanistan-kommissionen ved jurist Peter Vedel Kessing, ph.d., Institut for Menneskerettigheder.

5. Afsluttende debat med redaktør Klaus Slavensky som ordstyrer.

Kommentarer fra de særligt inviterede. Herefter spørgsmål og debat i salen mellem tilhørere og oplægsholdere om perspektiver og rammer for dansk krigsdeltagelse.

Ordførerne fra alle folketingspartier i Udenrigs-, Forsvars- og Retsudvalget er inviteret.

Opsamling, afslutning.

Arrangører: ATSF (Anti Torture Support Foundation), Retspolitisk Forening og FN-forbundet.