26 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

March mod Monsanto

Demonstration:

March mod Monsanto

March mod Monsanto er en global begivenhed, der protesterer mod en multinational koncern, der fremstiller plantegifte, gensplejser og tager patent på deres frø. Demonstration på Christiansborg Slotsplads i København.

1 af 1
25 maj 2013

På lørdag er der "March mod Monsanto". Der er planlagt marcher på seks kontinenter i 36 lande og i over 250 byer. Til dato er omkring 400 arrangementer registreret, heriblandt i Bruxelles, London, Paris, Düsseldorf, Rom, Stockholm, Zürich og i Strasbourg foran EU-parlamentets bygning. Klokken 15 går det løs på Christiansborg Slotsplads i København.

Monsanto er en multinational koncern, der fremstiller plantegifte, gensplejser og tager patent på deres frø. Firmaets vigtigste giftige profitgivende produkt er Roundup, som blandt andet forårsager kræft og forurener grundvandet. Andre produkter er genetisk modificeret majs.

"GMO'er er genetisk modificeret organismer der ved genteknologi har fået generne modificeret, for eksempel med et gen fra en anden organisme. Ofte kan det være fra en fuldstændig ubeslægtet organisme, at det fremmede gen hentes. Populært bruges ofte udtrykket "gensplejset" eller "genmanipuleret".

Uanset om du kan lide det eller ej, så er chancerne store for, at den mad, du spiser i dag, er forurenet af Monsanto med kemikalier og umærkede GMO'er. Monsanto kontrollerer store dele af verdens fødevareforsyning på bekostning af den globale demokratiske fødevareproduktion", skriver arrangørerne i indbydelsen og fortsætter:

"Hvis vi ikke er påpasselige, kan gensplejsning af planter få alvorlige konsekvenser for vores helbred og naturen. Genforskerne kan ikke i alle tilfælde forudse de gensplejsede planters effekter, og i yderste konsekvens kan det få uoprettelige følger.

Der har været stor diskussion om indførelsen og forbrug af gensplejsede fødevarer. I Danmark debatteres det stadig, om genmodificerede fødevarer er skadelige for mennesker og miljøet. Mens man andre steder som for eksempel i USA og i andre lande i EU ikke ser de store problemer med de genmodificerede fødevarer", skriver arrangørerne.

Demonstrationen skal skubbe på for at beskytte vores fødevareforsyning mod genetisk modificeret mad, for at støtte lokale landmænd, så de ikke bliver fanget i Monsantos gældsfælde, for at sprede bevidsthed om de skadelige virkninger af genetisk modificeret mad, og for at fremme økologiske og organiske løsninger.

Opfordringen lyder: Stem med dine indkøb ved at købe økologisk og boykotte Monsanto-ejede virksomheder, der bruger GMO'er i deres produkter! Gå på gaden og vis verden og Monsanto, at vi ikke vil affinde os med disse uretfærdigheder og ikke finde os i at blive forgiftet!

Den internationale hjemmeside www.march-against-monsanto.com giver borgerne globalt mulighed for at gribe ind over for Monsanto og fødevareselskaber, der anvender Monsantos produkter.