28 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ikke hold i HOK’s genmæle

Target Folder-sag

Ikke hold i HOK’s genmæle

Hærens Operative Kommando udelader en helt central oplysning i det svar på Arbejderens afsløring om operation Green Desert, som her til aften blev lagt op på HOK’s hjemmeside. Nemlig at kilden til de oplysninger, man mener begrundede operationen, var så usikre, at man ikke engang turde vurdere deres troværdighed.

I den del af Target Folderen, som HOK har offentliggjort, kan man læse, at oplysningerne kun stammer fra en enkelt kilde og ikke har kunnet bekræftes af andre kilder (øverst). Det bekræftes ni dage senere af den såkaldte Post Operation Report (nederst), som opsummerer operation Green Desert og bekræfter, at informationerne mentes at stamme fra en enkelt kilde med vurderingen F6.
1 af 1

Hærens Operative Kommando (HOK) har tidligt her til aften offentliggjort hele den Target Folder fra operation Green Desert i Irak, som Arbejderen i dag afslørede i uddrag.

Target Folderen er en rapport, der laves før en operation, og som beskriver baggrunden for operationen og giver en trussels- og sikkerhedsvurdering, ledelsen kan tage udgangspunkt i.

Target Folderen fra Green Desert er skrevet tre dage inden operationen af tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard på baggrund af oplysninger fra den irakiske hærbataljon i Az Zubayr-området i Irak.

“HELT UACCEPTABELT”

I en pressemeddelelse, som fulgte med offentliggørelsen, tager HOK afstand fra Arbejderens afsløringer og forsøger at tilbagevise beskyldningen om, at man på forhånd vidste, at operationens mål sandsynligvis var beboede af civile, der ikke ville forsøge at gøre modstand.

HOK fortæller ikke, at alle oplysningerne i rapporten var baseret på en enkelt kilde med den mest usikre klassificering.

Ifølge HOK skulle de første otte sider af rapporten, som Arbejderen ikke har været i besiddelse af, imødegå den vurdering, der beskrives som “helt uacceptabelt”.

>> LÆS HOK'S PRESSEMEDDELELSE HER

HOK refererer i ti punkter en stribe formuleringer fra Target Folderen om mulige scenarier under operationen, som alle beskriver rent militære mål.

“Modtagne efterretninger sandsynliggør tilstedeværelse af såvel udefrakommende oprørere som våbendepoter i de udpegede mål” og “det forudses, at der kan forekomme nogen modstand fra oprørere i målområderne”, hedder det blandt andet i pressemeddelelsen.

USIKKER KLASSIFICERING

Men HOK fortæller ikke, at alle oplysningerne i rapporten var baseret på en enkelt kilde, som i NATO’s eget klassificeringssystem havde fået den mest usikre klassificering, “F6”. Det betyder, at oplysningerne og kilden begge er så usikre, at man ikke kan foretage en egentlig vurdering af dem.

I den del af Target Folderen, som HOK nu har offentliggjort, kan man under punktet “Justification” (berettigelse, red.) læse, at oplysningerne kun stammer fra en enkelt kilde, og at de “endnu ikke” har kunnet bekræftes af andre kilder. Det altså kun tre dage inden operationen gik igang.

Det bekræftes af den såkaldte Post Operation Report ni dage senere, som Arbejderen også er i besiddelse af, og som opsummerer operation Green Desert.

>> HENT POST OP REPORTEN HER

Her gøres det klart, at informationerne var svære at vurdere og mentes at stamme fra en enkelt kilde med vurderingen F6.

EN DU LIGE HAR MØDT I NETTO

HOK går også uden om at nævne, at efterretningsofficeren, der udarbejdede den omtalte rapport, direkte anbefalede ikke at gennemføre operationen. Det eneste i Target Folderen, der viste sig at holde stik, var Kærgaards vurdering af de mange civile og fraværende modstand på målene.

Anders Kærgaard er uforstående overfor, at HOK kan hævde, at Target Folderen begrunder og understøtter operation Green Desert, når oplysningerne i den kun baserer på en enkelt F6-kilde.

- Ingen ansvarlig efterretningsofficer ville anbefale at gennemføre en operation, som byggede på en enkelt F6-kilde. Det svarer til at få at vide af en, du lige har mødt nede i Netto, at Osama bin Laden bor oppe på hjørnet. Det er chokerende, at HOK refererer til målbeskrivelserne uden at fortælle, at de byggede på helt utroværdige efterretninger, siger Anders Kærgaard til Arbejderen.

HOK SKYLDER SVAR

Uddragene af Target Folderen, HOK refererer til, er altså ikke en vurdering af de forventede forhold, men derimod rapportens opsummering af den ene kildes efterretninger, og det understreges flere gange, at scenarierne kun er tænkelige, “hvis efterretningerne er korrekte”.

I Target Folderen følges de oplysninger, HOK betragter som “sandsynliggjorte”, konsekvent af adjektiver som “angiveligt”, “efter sigende”, “påstås” og “hævdes”. Derimod betragtes de ingen steder i rapporten som hverken sandsynlige eller pålidelige.

Det samme er gældende for den vurdering af målene, som HOK mener er “mangelfuld og fejlagtig” hos Arbejderen, og som man lægger ekstra vægt på at fremhæve. Ifølge HOK var der rapporteret en risiko om, at der på et af målene kunne befinde sig op mod 50 bevæbnede oprørere.

Men den information stammer ligesom de øvrige fra den samme F6-vurderede kilde, hvis oplysninger man inden operationen ikke har kunnet bekræfte og altså betragtede som yderst usandsynlige.

Arbejderens nyhedschef mener ikke, at det er lykkedes HOK at tilbagevise afsløringen af, at bataljonschefen inden operationen vidste, at der efter al sandsynlighed befandt sig civile, som ikke ville yde modstand, på operationens mål.

- Hvis HOK virkelig mener, at der var belæg for operationen, skylder de at redegøre for, hvor mange af de mistænkte, der rent faktisk blev fundet på målene, siger Freja Wedenborg, nyhedschef på Arbejderen.

>> SE DOKUMENTATIONEN BAG ARBEJDERENS ARTIKLER HER

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. jun. 2013 - 21:31   12. jun. 2013 - 11:09

Green Desert

mz@arbejderen.dk
“F6”-vurdering
  • “F6” er en vurdering af en efterretningskildes oplysninger efter det såkaldte “NATO System”, der anvendes af alle NATO-landes militær

  • Systemet vurderer en kilde og dennes oplysninger ud fra en værdiangivelse på to skalaer med hver seks værdier

  • Værdierne A-F angiver kildens pålidelighed. “A” indikerer en helt pålidelig  kilde, “D” en upålidelig kilde og “F” at kildens pålidelighed ikke kan fastsættes

  • Værdierne 1-6 angiver oplysningernes troværdighed. “1” angiver, at oplysningerne er bekræftet af andre kilder, “4” at oplysningerne er usandsynlige  og “6” at  troværdigheden ikke kan vurderes.

  • Værdien F6 er altså den lavest mulige og betyder, at hverken kildens pålidelighed eller oplysningernes troværdighed kan fastsættes.

Kilde: Joint Doctrine Publication 2-00. Understanding and Intelligence Support to Joint Operations. Udgivet af det britiske forsvarsministerium.

Hvad er en Target Folder?
  • En Target Folder eller en Target Pack er en slags projektbeskrivelse af et mål eller trusselsvurdering for en militær operation, som udarbejdes i forbindelse med planlægningen af operationen og som skal hjælpe ledelsen til at træffe beslutning om operationen på det bedst mulige grundlag.
     
  • Target Folderen beskriver selve målet for operationen: Hvorfor er det vigtigt, hvor ligger det, hvordan ser området ud, vil soldater blive mødt af modstand, skal man være opmærksom på civile i området og så videre.

Kilde: Forsvarsakademiet