21 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Latinamerika raser over kidnapning af Morales

Wienerkonventionen krænket

Latinamerika raser over kidnapning af Morales

Det er i klar strid med Wienerkonventionen, som fastslår, at præsidentfly ikke må stoppes og har immunitet, da præsident Evo Morales' fly blev tvunget til at nødlande i Østrig, fordi flere europæiske lande nægtede flyet tilladelse til overflyvning, forklarer Bolivias vicepræsident.

Bolivias præsident under det tvungne ophold i lufthavnen i Wien. Prensa Latina beretter, at Morales nægtede myndighederne at undersøge flyet. "Jeg er ikke en kriminel", siger Morales, som dog ikke fik lov til at lette fra Wien, for myndighederne havde tjekket flyet.
FOTO: Helmuth Fohringer/APA/Scanpix
1 af 1

Det vækker vrede og hårde protester fra latinamerikanske ledere, at fire EU-lande i går aftes nægtede at lade Bolivias præsidentfly passere gennem landenes luftrum, da præsident Evo Morales var på vej tilbage efter et møde mellem gasproducerende lande i Moskva.

- Dette kan ikke passere, som om det var noget normalt, siger Ecuadors præsident Rafael Correa, der har bedt om et ekstraordinært møde i UNASUR, der samler alle lande i Sydamerika. Det er "hele Latinamerikas værdighed, der er blevet trådt på", tilføjer Correa ifølge den latinamerikanske tv-station Telesur.

"Denne alvorlige situation, som er skabt af den nordamerikanske imperialisme og dets europæiske allierede, bragte præsident Morales' liv i fare", lyder det i en fælles protest fra de otte ALBA-lande, der ud over Bolivia og Ecuador også omfatter Venezuela, Cuba og Nicaragua samt tre caribiske østater.

Nødlandet i Wien

Den latinamerikanske nyhedsstation Telesur følger sagen og forklarer, at Spanien, Frankrig, Portugal og Italien nægtede at lade præsidentflyet passere og det tvang flyet til at nødlande i Østrig - i lufthavnen ved hovedstaden Wien.

Bolivias vicepræsident Garcia Linera gik straks på nationalt tv og udsendte samtidigt en international protest.

- Bolivianernes præsident er blevet kidnappet af imperialismen i Europa, lød det fra Linera.

I klar strid med Wiener-konventionen, som fastslår, at præsidentfly ikke må stoppes og har immunitet, blev præsidenten tvunget til at opholde sig mellem klokken 16 og 23.35 boliviansk tid i Vien, forklarede Linera. 

- Bolivianernes præsident er blevet kidnappet af imperialismen i Europa.
 Garcia Linera, Bolivias vicepræsident

Tidsforskellen taget i betragtning betyder det, at Evo Morales fløj fra Wien klokken 04.35 onsdag morgen med kurs mod Bolivia, efter at de fire lande havde ophævet deres forbud mod overflyvning.

De europæiske lande mistænkte Evo Morales for at have whistlebloweren Edward Snowden med på flyet, og UNASUR's generalsekretær Ali Rodriguez Araque siger, at ordren om at stoppe flyet kom fra USA, og at det både er chokerende og absurd, at landene bøjer sig for USA's krav:

Ret vreden mod USA

- Det absurde er, at det er de samme europæiske lande, som er påvirket af Snowdens afsløringer - i særlig grad Frankrig. At slå til mod Bolivia og ikke mod USA i denne situation er i sandhed absurd og harmfuldt, siger Ali Rodriguez Araque.

Bolivias vicepræsident Linera appellerer til mennesker i hele verden om at protestere mod USA's optræden, fordi "mørket truer med at lukke sig om Europa", som Linera formulerer det:

- Vi beder unge i Europa, arbejdere i Europa, vi beder alle om at protestere, fordi Latinamerika er blevet ydmyget, appellerer vicepræsident Garcia Linera.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jul. 2013 - 12:06   03. jul. 2013 - 16:08

Bolivia

se@arbejderen.dk