10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ny invasion på vej?

Libyen stadig i kaos

Ny invasion på vej?

Specialstyrker fra USA border libysk olietankskib, mens en fransk avis hævder, at andre soldater fra USA strejfer rundt i ørkenen i det sydlige Libyen.

Oprørere mod centralregeringen i Tripoli bevogter oliehavnen tæt på byen Sirte. I alt kontrollerer oprørere tre olie-eksporthavne i det østlige Libyen.
FOTO: Esam Omran Al-Fetori/Reuters/Scanpix
1 af 1

Det kom som lidt af en overraskelse, men alligevel var det forudsigeligt, at Vesten mandag reagerede på den stadig mere kaotiske situation i Libyen ved at indsætte specialstyrker fra USA's Navy Seals ud for landets kyst.

Nej, en intervention er ikke blevet diskuteret.
Laurent Fabius, fransk udenrigsminister

Konkret bordede soldaterne olietankskibet Morning Glory, der var undsluppet den libyske regeringsflådes blokade, og overmandende dets mandskab. Skibet sejlede uden nationalitetsflag og kom fra en af de oliehavne, der er i hænderne på libyske oprørere, der bekæmper centralregeringen i Tripoli.

Det østlige Libyen, hvor størstedelen af landets olieforekomster befinder sig, er i hænder på oprørere, der i 2011 stod sammen med ministrene i den nuværende centralregering for at vælte Gadaffi-regimet sammen med NATO. Militser fra det østlige Libyen – kaldet Cyrenaica – erklærede i december området for selvstændigt, dannede sin egen regering og oprettede egen centralbank.

>>OLIEEVENTYR ENDER I MARERIDT

I sidste uge flygtede Libyens premierminister Ali Zeidan efter at være kommet i mindretal i parlamentet.

Vesten er bekymret for olien

Morning Glory-aktionen syd for Cypern understreger, at Vesten er særdeles bekymret over udviklingen i Libyen og den ustabile forsyning af olie og gas. Italien importerer for eksempel 23-25 procent af al Libyens olie og gas og er Libyens største handelspartner.

Den 6. marts mødtes udenrigsministre fra mange lande – heriblandt fra USA, Iralien, Rusland, Frankrig og Danmark – i Rom til en konference i initiativer Libyens Venner for at diskutere problemerne.

- Situationen i Libyen er meget bekymrende på grund af terrorhandlinger i syd og en ustabil politisk situation i almindelighed, sagde Frankrigs udenrigsminister Laurent Fabius ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Mødet vedtog, at Vesten fortsat skal træne Libyens hær og politi. NATO tilbød op til mødet at udarbejde en "sikkerheds-strategi". 

>> NATO HAR EFTERLADT ET KAOTISK LIBYEN

Er en ny invasion på vej?

Udadtil har den franske udenrigsminister dog afvist en ny intervention i Libyen.

- Nej, en intervention, nej, det er ikke blevet diskuteret. Vi er nødt til at bekæmpe terrorisme overalt, men det 
betyder ikke, at vi er nødt til at have "folk på jorden", sagde han til  den tyske RTL Radio.

Men der har været ideer om intervention. Det afslørede den daværende franske forsvarschef, admiral Edouard Guillaud, i januar, da han skabte opstandelse med sit forslag om at invadere det sydlige Libyen.

- Det er et "sort hul" i det sydlige Libyen. Det må ikke blive det nye tyngdepunkt for terrorisme. Libyen er stadig er en selvstændig stat, og ingen international operation kan ske uden regeringens godkendelse, men vi får se, sagde han kryptisk ifølge nyhedsbureauet AP.

I øvrigt skriver det franske dagblad Le Figaro, at vestlige soldater allerede befinder sig i det sydlige Libyen, hvor store områder er i hænder på styrker, der er loyale mod den dræbte leder, Muammer Gadaffi. Andre områder er angiveligt kontrolleret af det etniske mindretal, tuaregerne, sorte libyere eller jihadistgrupper ved især Nigers grænse.

Ifølge franske militærkilder har har specialstyrker fra USA, forklædt som nomader, jagtet såkaldte terrorister i det sydlige Libyen siden december.

"Styrkerne er støttet af dronefly i luften, der kan identificere fjendtlige konvojer", siger en af kilderne ifølge Le Figaro.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. mar. 2014 - 14:34   20. mar. 2014 - 14:44

Anders Fenger
Skribent
Libyens olie
  • Libyen råder over de største kendte oliereserver på hele det afrikanske kontinent på anslået 43,1 milliarder tønder olie og mindst 1,3 billioner kubikmeter gas.
  • Italien importerer 23-25 procent af al olie og gas og er Libyens største handelspartner. 
  • Lækkede WikiLeaks-dokumenter viser, at det statslige libyske olieselskab NOC under Muammar Gadaffi i 2009 ændrede sin kontrakt med det franske olieselskab Total.
  • Det betød, at Frankrig gik fra at få 50 procent til 27 procent af den olie, som selskabet udvinder i Libyen.
  • Fjernelsen af Gadaffi-regimet i 2011 betød, at Frankrig og Storbritannien atter fik fuld adgang til Libyens olie.